Overslaan en naar de inhoud gaan

Betere gegevensuitwisseling gestolen auto's

Dat blijkt uit een bericht vandaag in het Algemeen Dagblad. De proef gaat van start in Oost-Nederland langs de Duitse grens.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Als gestolen auto's worden gesignaleerd door bijvoorbeeld camera's boven de weg en er geen politie in de buurt is, worden de gegevens doorgespeeld aan privédetectives. Die kunnen dan de gestolen auto's blijven volgen tot er wel politie beschikbaar is.

Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit

Kentekengegevens van gestolen auto's die worden waargenomen in de openbare ruimte, worden geverifieerd en doorgespeeld aan politie en verzekeraars door het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) in Veendam. Het LIV is een samenwerkingsverband van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de politie, de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) en de Belastingdienst.

Politie komt mankracht tekort

Werd in 1995 nog ruim 70 procent van de gestolen auto's teruggevonden, inmiddels ligt dat op nog geen 40 procent. Als het kenteken van een gestolen wagen wordt gesignaleerd door camera's langs de weg, is de politie niet altijd in de gelegenheid om te reageren. Bij de proef in Oost-Nederland krijgen particuliere opsporingsbedrijven de gegevens van het gestolen voertuig en mogen zij er direct achteraan. Het opsporingsbedrijf informeert dan de politie over waar de gestolen auto naartoe gaat, waarna agenten alsnog tot aanhouding kunnen overgaan.

Kritiek op pilot

Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid, uit in het AD kritiek op het plan. "Boeven vangen is een taak van de politie. Veiligheid is een kerntaak van de overheid. Schakel je daarvoor particulieren in, dan verlies je de regie. Ik heb daar ernstige bedenkingen bij."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in