Overslaan en naar de inhoud gaan

Nadella: 'Het gaat niet om de pc, of om het mobieltje'

Dat zei Microsoft-topman Satya Nadella in een interview met Mary Jo Foley van ZDnet, na zijn presentatie aan Microsoft-partners op de Worldwide Partner Conference. De opmerking was onderdeel van Nadella's antwoord op de vraag of het terugbrengen van het aantal Windows Phones dat Microsoft gaat produceren betekent dat Microsoft de mobiele markt de rug toe keert.
Nadella
© Microsoft
Microsoft

Zeker niet, kun je opmaken uit Nadella's antwoord. Maar hij wil dat brede begrip uitdrukkelijk los zien van een bepaalde technologie. "Als we één grote fout hebben gemaakt in het verleden, dan is het wel dat we dachten dat het het eeuwig en altijd om de pc zou draaien", zegt Nadella. Die positie is nu overgenomen door de mobiele telefoon, geeft Nadella toe, maar daarmee is niet gezegd dat die het epicentrum blijft van het IT-landschap.

Het gaat niet om het apparaat

Voor Microsoft ligt de toekomst niet in een bepaald apparaat, maar in het platform dat Microsoft kan bieden via Windows, zegt Nadella. Daar hoort de mobiele telefoon uitdrukkelijk bij. Maar het onderscheidend vermogen dat Microsoft uitdraagt, is het omspannen van verschillende apparaten met één besturingssysteem. "Daarom heb ik het altijd over de mobiliteit over al die apparaten, wanneer ik het over Windows 10 heb. Natuurlijk, er zijn apparaten kleiner dan 6 of 7 inch die door een specifieke versie van Windows 10 worden aangestuurd: Windows Mobile. Maar hoe noem je dat apparaat als je met behulp van Continuum je applicaties op een groot scherm gebruikt met een muis en toetsenbord? Dan is het Windows 10." Daarmee zit Microsoft een een heel andere, en volgens Nadella verkieslijker, positie dan Apple, dat voor zijn draagbare apparaten iOS heeft, en voor zijn desktops MacOS. Of dan Google, dat Android moet zien te integreren met Chrome.

Die platformgedachte sluit het produceren van smartphones door Microsoft niet in de weg, zet Nadella. "Als geen onafhankelijke fabrikant de productie ter hand neemt, dan bouwen wij ze. Er zullen Lumia-toestellen zijn." Maar de kern voor Microsoft ligt in zijn software-aanbod. Via het Windows-platform, als dat kan. En waar dat niet kan, via applicaties als Skype, Outlook en Office en beveiligings- en beheerdiensten.

Het gehele interview is te lezen op ZDNet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in