Overslaan en naar de inhoud gaan

5 sectoren waar IT ers niet aan te slepen zijn

Dat blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van adviesbureau Berenschot, salarisverwerker ADP en Performa Uitgeverij. De twee bedrijven ondervroegen HR-managers welke vacatures het moeilijkst vervulbaar zijn op dit moment en IT-functies steken er met kop en schouders bovenuit.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Momenteel heeft 23 procent van de HR-managers problemen met het werven van personeel. Het gaat met name om ICT-functies op hbo-niveau. Maar liefst 76 procent heeft moeite bij het werven van deze groep. Opvallend is het grote contrast met de vraag naar universitair geschoolde ICT’ers (18 procent) en ICT’ers met een mbo-opleiding (6 procent). Vooral ervaren krachten zijn niet aan te slepen, starters worden minder gevraagd of zijn voldoende voorradig.

Moeilijkst vervulbare IT-vacatures

In de toptien van moeilijkst vervulbare vacatures zijn er maar liefst vijf IT-gerelateerd. De topdrie van moeilijk vervulbare vacatures betreft enkel IT-funcies. HR-managers hebben de grootste moeite om IT-vacatures bij de overheid en openbaar bestuur te vervullen. Maar liefst 54 procent van de ondervraagden zegt niet de geschikte kandidaten te kunnen vinden. Op nummer twee staan IT-vacatures in de IT-sector met 46 procent en op nummer drie eindigen IT-vacatures bij financiële instellingen.

Verder heeft een kwart van de ondervraagde HR-managers moeite om geschikte IT'ers in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening te vinden (goed voor een vijfde plaats). Tot slot weten IT'ers in vervoer en opslag (19 procent) nog net een plek in de toptien te bemachtigen.

Mismatch aanpakken met omscholing

Volgens Hans van der Spek van Berenschot is er zoveel vraag naar IT'ers omdat de sector het een paar jaar moeilijk heeft gehad. "Hierdoor zijn er minder mensen een IT-studie gaan doen en is er sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt." Ons land telt momenteel meer dan 18.000 werkloze IT-professionals, terwijl er tegelijkertijd heel veel vacatures ontstaan. Van der Spek: "Vraag en aanbod sluit niet op elkaar aan. Een van de oplossingen kan omscholen zijn, zoals PION heeft gedaan jaren terug. Tegelijkertijd is het volgens hem belangrijk dat er helder gecommuniceerd wordt over de IT-arbeidsmarkt en niet in containerbegrippen zoals in het verleden wel is gebeurd. Doordat een aantal grote dienstverleners kampten met bankzitters en ontslagrondes, ontstond het beeld dat je beter geen IT-studie kon volgen. Anders werd je opgeleid tot werkloze. En dat is natuurlijk onzin! Er zijn zat bedrijven die ook tijdens de crisis IT'ers zijn blijven werven. En nu trekt de markt in rap tempo aan."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in