Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws voor Peter van Schelven

De Technologiestichting STW heeft Niessen de titel Simon Stevin Meester 2015 toegekend voor het vooruitstrevende onderzoek dat hij en zijn vakgroep doen naar een computersysteem dat voorspelt welke ziektes iemand krijgt. Het voorspellen van hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer kan, zo begrijp ik, worden gedaan lang voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Patroonherkenning

De voorspellingen die het systeem doet zijn gebaseerd op een analyse van tienduizenden MRI-scans en CT-scans van zowel gezonde als zieke mensen. Het systeem ontdekt in het beeldmateriaal ziektepatronen die voor het menselijk oog - en dus ook die van de arts - niet waarneembaar zijn.

Vroegtijdige diagnostiek kan artsen ondersteunen bij het nemen van preventieve maatregelen en een goede behandelaanpak. Het lijkt mij dat het onderzoek van Niessen een fraai voorbeeld is van het gebruik van ‘big data’. Graag feliciteer ik daarom Wiro Niessen en de zijnen van harte voor het in de wacht slepen van de aan deze titel verbonden geldprijs.

Interessant

IT-systemen die voorspellingen doen zijn in mijn ogen om meerdere redenen interessant. Of het nu gaat om voorspellingen over het weer, de koersontwikkeling, consumentengedrag, criminaliteit of – zoals bij het systeem van Niessen – over ziektes. De waarde van het systeem staat of valt met de kwaliteit van de voorspellingen. Daarbij spelen niet alleen de validiteit (en de beperkingen) van de wetenschappelijke modellen die in de software van het systeem zijn geïmplementeerd, een grote rol.

Kwaliteit

Ook de kwaliteit van de softwarecode zelf en van de data die worden geanalyseerd, zijn van belang. Ik ben benieuwd welk normenkader de Nederlandse overheid, die door middel van de Inspectie van de Gezondheidszorg toezicht houdt op de kwaliteit van medische hulpmiddelen, met vraagstukken rondom de predictie door middel van ICT omgaat. Hier spelen grote belangen, van burger en samenleving. Het bericht over de door professor Niessen verkregen titel geeft slechts aan dàt er voorspellingen over ziektes kunnen worden gedaan. In het midden blijft echter wat de kwaliteit van die voorspellingen zijn. Ik kan er dus niets over zeggen. Voor een geïnteresseerde lezer zoals ik zou het daarom een mooi vooruitzicht zijn als het onderwerp van de (mate van) juistheid van voorspellingen in de nabije toekomst ook in de media aandacht krijgt. Begin november neemt professor Niessen zijn prijs in ontvangst, hetgeen een mooi moment zou zijn om zijn onderzoek nog meer publieke aandacht te geven

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in