Overslaan en naar de inhoud gaan

Simulatie voorspelt publiek bij Grand Départ

Naar schatting 600.000 tot 800.000 mensen gaan de binnenstad van Utrecht bevolken. De gemeente wil dat allemaal in bedwang houden en daarom is het van belang om te weten hoe de mensenmassa's zich door de straatjes van de stad gaan persen. Via een model met bolletjes - ontwikkeld door Movares - kunnen die stromen mensen vooraf in kaart worden gebracht.
Mensen
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Reach!

'In de aanloop naar de Grand Départ is de virtuele omgeving Reach! van Movares ingezet. De virtuele omgeving genereert automatisch een 3D-model op basis van de gemeentelijke data, zoals straten, grachten en bruggen. Door de integratie met de simulatiesoftware voor mensenstromen van de Universiteit Utrecht, ontstaat bovendien een beeld van het gedrag van de stromen toeschouwers.

Wat staat waar

Voor de twee etappes van 4 en 5 juli alle objecten van de organisatie, zoals tribunes, dranghekken, toiletten en bewegwijzering ingevoerd en zichtbaar gemaakt. Daarmee heeft de Utrechtse Tourorganisatie bestaande ideeën daarover getoetst. Verder kunnen eenvoudig verschillende scenario’s in beeld worden gebracht, bijvoorbeeld wat het effect is van 50.000 extra toeschouwers.

Snel

De Utrechtse informatici doen al een aantal jaren onderzoek naar het zo goed mogelijk simuleren van het gedrag van mensenstromen in grote, 3D-omgevingen. Dit heeft geleid tot software die realistischer en sneller is dan andere simulatiesoftware.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in