Overslaan en naar de inhoud gaan

'Safari is de nieuwe Internet Explorer'

Lawson schreef zijn strafrede na een bezoek aan EdgeConf, waar vooraanstaande ontwikkelaars informatie opdeden en uitwisselden over nieuwe webtechnologieën. Iedereen was er, nu ja iedereen ... Apple schitterde door afwezigheid.
Internet Explorer
© Microsoft
Microsoft

Dat feit onderstreept nog eens hoe groot de kloof inmiddels is, schrijft Lawson. Apple implementeert veel van de nieuwe webtechnologieën niet. En als ze er dan al eens eentje oppakt, zoals het 5 jaar geleden geïntroduceerde IndexedDB, doet ze dat op een manier die voor webontwikkelaars een onwerkbare situatie oplevert. Vandaar ook dat Lawson de parallel trekt met Internet Explorer. Vroeger was Microsoft degene die webontwikkelaars hoofdbrekens opleverde door zijn eigenzinnige omgang met webstandaarden.

Goede raad is duur

Lawson weegt verschillende aanpakken. Webontwikkelaars zouden vast kunnen houden aan de standaarden die Apple wel ondersteunt, maar dat geeft Apple geen impuls om te vernieuwen, schrijft Lawson. En het maakt het gat met nieuwerwetsere browsers natuurlijk ook wel steeds groter. Webontwikkelaars zouden ook mee kunnen gaan werken aan WebKit, de opensourcecode die aan de basis staat van Safari. Maar het blijft dan onzeker of Apple die vernieuwingen wel overneemt - nog los van het feit dat het nogal absurd is om gratis arbeid te doneren aan de rijkste onderneming ter wereld (maar het zijn wanhopige tijden, voegt Lawson hieraan toe). Daarom zou het het beste zijn om wel nieuwe technieken te gebruiken die leiden tot webapplicaties die op Android uitstekend presteren, maar op iOS maar zo-zo, denkt Lawson.

Lawson is bang dat veel ontwikkelaars de eerste optie kiezen, om geen markt te verliezen. Maar in dat geval 'moeten we ons ermee tevreden stellen in het web van 2010 te leven, waarbij Safari IE vervangt als het blauwgetinte ikoontje dat webontwikkelaars met vrees vervult'.

Lawson volledige filippica is te lezen op zijn blog.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in