Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlander heeft grote kans op digitale dementie

Het wordt ook wel omschreven als het Google-effect. Mensen onthouden niets meer omdat ze alles 'toch gewoon op internet kunnen opzoeken'. Die impact op ons geheugen heeft zich volgens onderzoek van Kaspersky uitgestrekt tot belangrijke persoonlijke informatie en mobiele apparaten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Nummers kwijt

De meerderheid van de consumenten in Europa die een mobiel apparaat bezitten, essentiële telefoonnummers niet uit het hoofd kent. Dit betreft onder andere de telefoonnummers van hun kinderen (57 procent), scholen van kinderen (90 procent) en hun werk (51 procent). Dit zijn de aantallen gemiddeld over het hele onderzoek. In de Benelux is het zelfs nog iets slechter gesteld, met percentages van respectievelijk 64, 92 en 54.

Bang voor verlies herinneringen

Uit het onderzoek blijkt tevens dat gebruikers er niet aan moeten denken dat de informatie die is opgeslagen op hun digitale apparaten, en smartphones in het bijzonder, verloren of beschadigd raakt. Vier op de tien vrouwen en hetzelfde aantal 16- tot 24-jarigen is vooral bang dat ze de herinneringen die zijn opgeslagen op hun apparaten misschien kwijt raken. Zo'n 25 procent heeft die gegevens inderdaad alleen op de eigen smartphone staan.

Onbeschermd

Een zorgwekkende conclusie uit het onderzoek is het feit dat consumenten in Europa er niet in slagen om hun digitale apparaten adequaat te beschermen met IT-beveiliging. Met het oog op de groeiende afhankelijkheid van deze apparaten als bewaker van onze herinneringen en de impact van het verlies van die herinneringen, kan dit op langere termijn voor problemen zorgen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in