Overslaan en naar de inhoud gaan

Google verbetert chat-robot

Onder robots wordt een breed veld verstaan, niet alleen de mensvormige dienaar, maar ook de software die je bijstaat wanneer er een probleem is op een website. Je kunt dan bijvoorbeeld midden in de nacht een beroep doen op een chatbot, een routine die op basis van steekwoorden een antwoord op de vraag probeert te vinden. Als de vraag duidelijk omschreven is, lukt dit meestal, maar wanneer de mens ingewikkeld taalgebruik op de robot loslaat dan gaat het gegarandeerd verkeerd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Neuraal netwerk

Onderzoekers Oriol Vinyal en Quoc Le van Google hebben een verbeterd robot-antwoordsysteem gemaakt, op basis van een zelflerend neuraal netwerk. Het netwerk is 'gevoerd' met conversaties van een echte helpdesk en ondertitels van een groot aantal films over technologie. Met die informatie ontstaat een kennisbank die behulpzaam kan zijn bij het chatten met gebruikers en het beantwoorden van vragen.

Voorspellen

Het nieuwe systeem van Google probeert te voorspellen wat de volgende vraag van een gebruiker zal zijn. Daarvoor wordt dan, terwijl die vraag wordt ingetikt, nadere informatie bij ekaar gehaald. "Dit lijkt veel op het 'predictive' aanvullen van zoektermen die mensen bij Google intikken", aldus de onderzoekers. Het systeem is in hoge mate autonoom, wat wil zeggen dat het niet afhankelijk is van regels die vooraf door een mens zijn gedefinieerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in