Overslaan en naar de inhoud gaan

EU sluit compromis over netneutraliteit

Na bijna anderhalf jaar onderhandelen is een voorlopig akkoord gesloten over netneutraliteit. Kern is dat discriminatie door toegangsdiensten verboden is. Het akkoord gaat minder ver dan de Nederlandse regels voor netneutraliteit. Het verschil is dat bepaalde vormen van verkeer op internet wel een voorkeursbehandeling mogen krijgen als dat het normale internetverkeer niet belemmert. De kans is groot dat Nederland zijn regels zal moeten aanpassen omdat Europese wetten boven nationale wetten gaan.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock


Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom noemt het - voorlopige - akkoord "een achteruitgang tov de Nederlandse netneutraliteit." Ze betreurt vooral de "brede uitzonderingen op dat discriminatieverbod" die "ruimte laten voor interpretatie. Zo mag een provider gespecialiseerde diensten aanbieden als ze een specifiek kwaliteitsniveau nodig hebben. Wat dat niveau is, moet worden bepaald door de nationale marktautoriteit. Dat zou een brede uitholling zijn van dat discriminatieverbod en de Nederlandse netneutraliteit.

Daarnaast bestaan er nog steeds brede uitzonderingen voor beslissingen van nationale autoriteiten. Ook daarvoor geldt dat er zo veel ruimte ontstaat voor het blokkeren van toegang tot sites en diensten."


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in