Overslaan en naar de inhoud gaan

Verouderde Microsoft-software kost marine VS tientallen miljoenen

Het meest geavanceerde leger ter wereld rust op lemen voeten: de IT-infrastructuur van de Amerikaanse marine is nog vergeven van Windows XP-machines. Vergeleken bij wat Microsoft andere overheden rekent, wordt het Amerikaanse leger wel gematst.
Start-menu, Server 2003
© Microsoft
Microsoft

Voor 9,1 miljoen dollar krijgt de U.S. Navy van Microsoft dit jaar patches voor systemen die gebruikmaken van Windows XP, Office 2003, Exchange 2003 en Windows Server 2003 - dat op 14 juli dit jaar zijn laatste patches krijgt.

Een maand terug had de Amerikaanse marine nog 100.000 systemen onder Windows XP draaien. Ze begon pas met de migratie in 2013. Het legeronderdeel gebruikt het verouderde besturingssysteem onder andere nog in kritieke beheersystemen op zijn vloot. Zonder maatregelen zou de U.S. Navy steeds kwetsbaarder worden voor binnendringers, wat zijn slagkracht zou kunnen schaden, aldus een inventarisatie van dat legeronderdeel.

Schade kan oplopen tot 30,8 miljoen dollar

Het contract met Microsoft heeft een looptijd tot 2017. De rekening kan oplopen tot 30,8 miljoen dollar, maar dat kan minder worden als het aantal verouderde systemen sneller wordt teruggebracht.

Overigens wordt de Amerikaanse marine wel door Microsoft gematst. De Nederlandse overheid betaalde Microsoft onlangs 340 euro per Windows XP-pc voor een half jaar extra ondersteuning. De Amerikaanse marine betaalt minder dan een achtste van dat bedrag, en krijgt daarvoor ook nog patches voor Office 2003, Exchange 2003 en Windows Server 2003. Het kan natuurlijk ook zijn dat de Amerikaanse marine beter onderhandeld heeft.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in