Overslaan en naar de inhoud gaan

Edge weet concurrerende browsers (nog) niet te verslaan

Dat is althans de conclusie die Steven J. Vaughan-Nichols trekt. Hij testte voor ZDNet de vijf belangrijkste browsers die voor Windows 10 beschikbaar zijn op een Asus CM6730. Dat is een desktop met 3,4 Ghz Core i7-3770-processor, een GeForce GT 620 grafische kaart van Nvidia, 8 gigabyte Ram en een harde schijf van 1 terabyte.
Edge logo
© Microsoft
Microsoft

Wonderlijk genoeg presteert Internet Explorer 11 op één test het beste: de Sunspider-benchmark. Bij deze test van de verwerkingssnelheid van 'pure' JavaScript blijft IE11 Edge nog een fractie voor. Ten opzichte van de concurrentie presteert IE11 op deze test ongeveer twee maal zo goed.

Internet Explorer 11 blijft ver achter

Bij tests die feitelijk gebruik dichter benaderen, blijft van dat voordeel niets over. Bij de Kraken 1.1-test, die aan Sunspider typerende gebruiksscenario's toevoegt, presteert IE11 ongeveer 2 maal zo slecht als de concurrentie. Chrome blijft hier Edge en Opera nipt voor, terwijl Firefox een procent of 5 achterblijft. Ook bij Googles Octane 2.0, dat beter zou corresponderen met hedendaagse interactieve webapplicaties, scoort IE11 half zo goed als de concurrentie. Edge scoort hier een fractie beter dan Chrome, terwijl Firefox wederom wat achterblijft - een procent of 4.

Bij de Peacekeeper-test - die JavaScript inclusief HTML5-prestaties meet aan de hand van JavaScripts die typerend zijn voor sites als YouTube, Facebook, GMail en Meebo - moet Edge echter diep buigen voor de concurrentie. Edge scoort nagenoeg even slecht als IE 11 en scoort bijna 40 procent minder goed dan Firefox. Dat blijft nummer 2 Chrome met zo'n 7 procent voor. Bij de RoboHornet-test - die claimt alle aspecten van browsergebruik te meten - scoort Edge zelfs met klein verschil het slechtst. Chrome voert hier het veld aan, met een voorsprong van bijna een factor 2.

Minder goed in HTML5

Daarbij passen wel twee kanttekeningen. RoboHornet is door Google-medewerkers ontwikkeld, en lijkt de laatste jaren niet geactualiseerd te zijn. Maar de indruk dat Edge wat minder goed presteert op HTML5 blijft toch hangen. Dat hangt wellicht samen met het feit dat Edge - na IE11 - nog het meest afwijkt van HTML5. Waar Chrome bijvoorbeeld van maximaal 550 te behalen punten er 526 scoort, komt Edge niet verder dan 402.

De conclusie: wie gewoon de door Microsoft meegeleverde browser gebruikt, zal met Windows 10 ongetwijfeld verbeteringen merken. Maar wat browserprestaties betreft is er voor wie verslingerd is aan Chrome, Firefox of Opera weinig reden om over te stappen.Tenzij de integratie met Microsofts persoonlijke assistent Cortana mogelijkheden oplevert die je daar reden toe geeft.

Nog niet de definitieve versie

Een laatste kanttekening: de versie van Edge die Vaughan-Nichols testte, was mogelijk niet de definitieve. Hij gebruikte de Windows 10-versie van medio juni: build 10130. Het kan zijn dat Microsoft de laatste weken voor introductie nog wat verbeteringen doorvoert die de prestaties verbeteren. Maar dat Edge daarmee de concurrentie opeens ver achter zich gaat laten, dat lijkt niet waarschijnlijk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in