Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambtenaren kopen eigen werkcomputer

De ambtenaren in de Noord-Hollandse gemeente krijgen daarvoor van hun werkgever eens in de drie jaar maximaal 900 euro. De ambtenaren worden daarmee eigenaar van de apparatuur en zijn ook zelf verantwoordelijk voor onder meer onderhoud, beveiliging en verzekering van het apparaat.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De gemeente blijft verantwoordelijk voor een beveiligde virtuele werkomgeving waarbinnen iedereen zijn werk doet. Met de invoering van dit Bring Your Own Device (BYOD)-beleid wil de gemeente flexibel werk stimuleren. Heerhugowaard is met deze vorm van BYOD naar eigen zeggen koploper in overheidsland.

30 procent werkplekken ongebruikt

Tot voor kort was iedere werkplek in het gemeentehuis voorzien van een beeldscherm, muis en computer. In de praktijk bleek dat de laatste jaren gemiddeld 30 procent van de werkplekken per dag niet gebruikt werden. Dit komt door flexibele werktijden, krimp van het aantal ambtenaren en steeds meer medewerkers die regelmatig thuiswerken.

De gemeente verwacht dat de bezetting van werkplekken de komende jaren nog meer zal fluctueren in verband met regionale samenwerking. Ook hebben medewerkers steeds meer eigen wensen met betrekking tot de apparatuur waarmee zij het liefst werken. Dat heeft wethouder Leo Dickhoff (ICT) er in 2014 toe gebracht opdracht te geven een pilot voor BYOD in te voeren.

Ook voor stagiairs en uitzendkrachten

Er deden zo’n zestig ambtenaren vrijwillig mee aan de pilot. Zij schaften hun eigen computerapparatuur aan en deden hun werk via de besloten WiFi van de gemeente. De gemeente was zo tevreden over de uitkomsten van de pilot, dat het BYOD-beleid nu organisatiebreed wordt in te voeren. Ook voor interim medewerkers, uitzendkrachten en stagiaires geldt voortaan dat zij in principe hun eigen apparatuur moeten meenemen.


Alle medewerkers van de gemeente Heerhugowaard hebben een cursus Digivaardigheden gevolgd, waarin onder meer aandacht was voor antivirusprogramma’s en beveiliging van de apparatuur met verantwoorde wachtwoorden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in