Overslaan en naar de inhoud gaan

1274 nieuwe banen dankzij buitenlandse ICT-bedrijven

In 2014 deden buitenlandse bedrijven 353 investeringen in Nederland, telde IBM Global Business Services. Dat was 6 procent minder dan in 2013. Maar dat kleinere aantal investeringen creëerde wel 7 procent meer banen dan in 2013: 9800 versus 9200.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Bedrijven uit de ICT en elektronicasector deden de grootste duit in het zakje: beide waren goed voor 13 procent van de gecreëerde banen. Opgeteld dus bijna 2550 banen. De logistieke en zakelijke dienstverlening, die in vorige jaren een grote rol speelden, zagen hun aandeel dalen: respectievelijk van 10 naar 6, en van 11 naar 5 procent.

Andere belangrijke uitkomsten van het trendrapport, dat in september verschijnt:

  • Nieuwe banen worden meer dan in het verleden in activiteiten met hogere kennisintensiteit gecreëerd, in de vorm van hoofdkantoren, R&D, data centers en hoogwaardige productie. Verkoop-, diensten- en distributieactiviteiten laten een terugval zien.
  • Bedrijven uit de Verenigde Staten schiepen met hun investeringen 40 procent van de nieuwe banen. Duitsland (10 procent) en Taiwan (9 procent) volgen op afstand. Naar aantal investeringsprojecten gemeten is China nummer twee, met 57 projecten. De VS leidt, met 112 projecten.
  • West-Nederland versterkt zijn dominantie als belangrijkste vestigingsregio: 75 procent van de projecten en 70 procent van de banen kwamen hier terecht. Zuid- en Noord-Nederland trokken elk ongeveer 12 procent van de nieuwe arbeidplaatsen aan, Oost-Nederland 7 procent.
  • De Amsterdamse agglomeratie haalde de meeste nieuwe vestigingen binnen: 150. Rotterdam was tweede, met 36, Den Haag derde met 34.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in