Overslaan en naar de inhoud gaan

Rel dreigt rond sloop GUI uit Windows Server

De onvrede ontstond na de vrijgave van de meest recente versie van de Technical Preview van Windows Server 2016, meldt The Register. De bèta-testversie bevat geen grafische gebruikers interface meer. Microsoft wil daarmee duidelijker maken dat Windows Server bedoeld is als besturingssysteem voor systemen die op afstand worden beheerd. Bij verschillende gelegenheden heeft het bedrijf die strategie al aangekondigd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Microsoft vindt dat het toevoegen van de GUI en applicaties als browsers de beveiliging van het systeem ondermijnt. Bovendien wil Microsoft de configuratie en het beheer van applicaties die op de servers draaien, zo veel mogelijk automatiseren via PowerShell.

Tegenstanders van die strategie vinden dat de wereld helemaal nog niet klaar is voor GUI-loze servers. Vooral in het MKB-segment willen systeembeheerders direct toegang tot de machines hebben, bijvoorbeeld omdat sommige applicatie dat vereisen. Ook kan het opsporen van problemen soms lastiger zijn vanaf een andere machine, zeker wanneer een storing het op afstand benaderen van de server verhindert.

Probleem lijkt groter dan het is

Voor Windows Server 2016 is echter een GUI beschikbaar, alleen zit deze niet in het installatiepakket en moet dus achteraf worden toegevoegd. Daarbij is er nog de mogelijkheid alleen lokaal op de server het beheergereedschap te installeren of een volledige Windows desktop, waarmee de server lijkt op een standaard Windows 10-pc.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in