Overslaan en naar de inhoud gaan

Hola, dat was niet de bedoeling

De computer of smartphone waarop Hola is geïnstalleerd wordt ongevraagd ingevoegd in een botnet dat de bandbreedte van de gebruiker beschikbaar maakt voor het ondernemen van denail-of-service-aanvallen (DoS) op sites van derden.
De zwendel werd ontdekt door een zelf ook niet al te frisse site - 8chan - die analyseerde waar de berichten waarmee ze werden sufgespamd eigenlijk vandaan kwamen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ze kwamen er achter dat het ging om een botnet met een omvang van meer dan 9 miljoen IP-adressen, die werden verhandeld via Luminati, een dochterbedrijf van Hola.

Wederkerigheid

Dat Hola dit kan doen, heeft alles te maken met de oorspronkelijke functie van de plugin, die bedoeld is om gebruikers te laten kijken naar (merendeels streaming) sites die hun informatie slechts selectief wensen te ontsluiten. Vaak gaat het om sites die in verband met IP-rechten alleen in slechts enkele landen hun kijkers kunnen bedienen. Maar Hola stelt ongenode kijkers in staat om hun verzoek om een streaming-verbinding zodanig om te leiden dat het voor de te benaderen site lijkt alsof men te maken heeft met een kijker uit eigen land. Zo kunnen Nederlandse abonnees van bijvoorbeeld Netflix, met Hola toegang krijgen tot het Amerikaanse aanbod van deze contentaanbieder.
Om dat mogelijk te maken, geven de gebruikers van Hola elkaar toestemming om op basis van wederkerigheid, onder choreografie van Hola, gebruik te maken van elkaars IP-adres en bandbreedte. Een toestemming die door Hola grootschalig werd misbruikt, door zijn dochteronderneming Luminati de 'ongebruikte' bandbreedte van de Hola-deelnemers door te laten verkopen aan het DoS-gespuis.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in