Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam ArenA opent proeftuin voor IT-innovaties

De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren heeft gisteren het Amsterdam ArenA Innovation Center geopend. De proeftuin voor innovaties past goed bij de ambitie van het voetbalstadion, dat wil behoren tot de meest innovatieve stadions ter wereld.
Amsterdam Arena
© CC0
CC0

In het ArenA Innovation Center worden slimme oplossingen bedacht op het gebied van mobiliteit, bereikbaarheid, energie, duurzaamheid en bezoekersbeleving. Hierbij valt te denken aan: nooit meer de auto kwijt in een parkeergarage, niet meer in de rij of in de file staan, een grasmat die aangeeft dat water en voedingsstoffen nodig heeft, waarop de sproeier aangaat en het ontvangen van relevante informatie voor je omgeving met een app op je smartphone.

Amsterdam Smart City Week

De opening van het Amsterdam ArenA Innovation Center markeert de aftrap van de Amsterdam Smart City Week: een vierdaags evenement dat in het teken staat van innovaties op de hierboven genoemde terreinen. Dit is een initiatief van het open innovatieplatform voor grootstedelijke uitdagingen in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstellingen en bewoners.

Henk Markerink van de Amsterdam ArenA: “De Amsterdam ArenA heeft als ambitie om te behoren tot ’s werelds meest innovatieve stadions. Innoveren zit in ons DNA. Zo hebben we de slimme grasmat hier bedacht. Het Amsterdam ArenA Innovation Center is een open platform voor iedereen. We zijn dan ook blij dat we het nieuwe innovatiecentrum in ons stadion mogen verwelkomen.”

Voetbal met sensor

In het nieuwe Innovation Center worden niet alleen slimme technologische uitvindingen gedaan en getoond, maar ook getest. Zo kunnen voetbalspelers met een ‘tag’ spelen. Via het netwerk van sensoren in de ArenA is het mogelijk om de bewegingen van spelers tot op de centimeter nauwkeurig in kaart te brengen. De trainer of coach kan zo onder meer de hartslag van de speler zien.

Innovation Deal

De opening van het centrum is een concreet gevolg van de in 2014 gesloten Innovatiedeal tussen de gemeente Amsterdam en de Amsterdam ArenA. Alle innovaties worden door de ArenA en haar partners getest voor toepassing in en rondom het stadion en het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Vervolgens kunnen de vindingen grootschalig worden toegepast in de gehele metropoolregio, bijvoorbeeld waar het gaat om innovaties op het gebied van verkeer en vervoer zoals City Wifi en slimme camera’s.

Supercomputers

Onder meer Huawei, KPN, TNO en de gemeente Amsterdam hebben hun medewerking toegezegd en zijn inmiddels in het nieuwe centrum gevestigd. Maar ook voor andere vernieuwende bedrijven en innovatieve start-ups is ruimte beschikbaar in het Amsterdam ArenA Innovation Center. In het centrum staan krachtige supercomputers waarmee de bedrijven die er gevestigd zijn allerlei nieuwe vindingen kunnen uitproberen. Zo test KPN er momenteel een sensorennetwerk: dankzij een sensor op elke parkeerplaats weet je altijd waar je auto staat geparkeerd.

Hackaton

Amsterdam Smart City organiseert parallel aan het Smart City congres de Appsterdam Smart City Challenge. Tijdens deze hackathon worden appbouwers, studenten en designers uitgedaagd om met slimme oplossingen te komen voor verschillende vraagstukken op het gebied van energie, mobiliteit en het stadion zelf.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in