Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijheid van meningsuiting gebaat bij encryptie

Het rapport is gemaakt door David Kaye, een speciale rapporteur voor het UN office of the High Commissioner for Human Rights. Deze hoge commissaris voor de mensenrechten heeft de situatie laten onderzoeken, aangezien steeds meer landen een achterdeurtje eisen in software en computersystemen. Via dat achterdeurtje wordt de encryptie ongedaan gemaakt en hebben overheden inzicht in alle gegevensverkeer.
Versleuteling
© Shutterstock
Shutterstock

Bescherming

Encryptie en de handhaving van de privacy scheppen een sfeer waarin mensen vrijuit kunnen praten. "Dat is van het grootste belang en het mag niet worden doorkruist door stiekem aangebrachte achterdeurtjes. Als mensen er niet zeker van zijn dat hun uitspraken geheim blijven op het moment dat zij dat nodig achten, gaan ze zich inhouden. Ze missen daardoor de ontplooiing die ze anders wel zouden hebben gehad", aldus onderzoeker Kaye.

Wel toegang... als het moet

Kaye erkent, dat een overheid in bepaalde gevallen wel toegang moet kunnen krijgen tot gegevensverkeer, maar dat moet per keer worden bekeken. "Het kan niet zo zijn dat een kanaal helemaal open wordt gegooid omdat er belangstelling bestaat voor enkele berichten. Ze moeten duidelijk maken wàt er bekeken moet worden en daar moet dan een mouw aan gepast worden", aldus Kaye.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in