Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsofts Cortana daagt Siri uit op de iPhone

Het gerucht deed al enkele maanden de ronde, en is nu bevestigd door Joe Belfiore op het Windows-blog. Microsoft gaat met Windows 10 het switchen tussen platforms eenvoudiger maken en als onderdeel daarvan brengt het zijn spraakassistent Cortana naar de telefoonplatforms van concurrenten Apple en Google.
Hey Cortana
© Microsoft
Microsoft

Cortana zal op de concurrerende platforms in ieder geval in eerste instantie niet alle functionaliteit bieden die op het Windows-platform beschikbaar is. Het gaat dan met name om de stemgestuurde functies die een diepere integratie met het onderliggende besturingssysteem of de beschikbare hardware vragen, zoals het veranderen van instellingen, het openen van apps of het met de stem activeren van Cortana. Dergelijke functies blijven vooralsnog voorbehouden aan de Windows Phone. En het is maar de vraag of de concurrenten ooit zullen toestaan dat Microsoft Cortana zo ver integreert in hun apparaat dat stembesturing wel mogelijk wordt. In het geval van Apple lijkt dat uitermate onwaarschijnlijk. Maar los daarvan biedt Cortana een naadloze integratie over de verschillende platformen waarop het actief is, belooft Belfiore.

Aparte app in Windows 10

Het aanhalen van de banden met de smartphone-platforms waar zijn eigen Windows Phone met weinig succes tegenop bokst, gaat verder dan Cortana. Met Windows 10 wordt namelijk een Phone Companion-app meegeleverd die de pc-eigenaar helpt zijn pc te verbinden met zijn smartphone. Microsofts cloudopslagdienst OneDrive speelt daarbij een prominente rol. Daarmee wordt het mogelijk vanaf pc en smartphone aan dezelfde Office-documenten te werken, aantekeningen in OneNote te delen tussen de platforms en zonder verdere handelingen foto's op je pc te bekijken die je met je smartphone hebt genomen. Met de aparte XBox Music-app kun je muziek beluisteren op je smartphone die je via je pc - al of niet in afspeellijsten - hebt verzameld.

Die apps worden gedistribueerd via de app-winkels van Apple en Google. De Cortana-companion komt in juni beschikbaar voor Android en op een nog niet gespecificeerde datum voor de iPhone. De Xbox Music app verschijnt in juni of juli.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in