Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM soldeert chips niet meer vast

Vaak is de soldeerlas een bron van fouten in een elektronisch product. Er hoeft maar een klein haarscheurtje in het tin te zitten of de verbinding gaat meteen of op den duur slecht functioneren. Er wordt bijvoorbeeld ruis opgewekt of het contact valt helemaal weg. Door een nieuwe techniek worden dit type problemen uitgebannen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Koper

De nieuwe verbindingstechniek van IBM is gebaseerd op koperen pennetjes die via koperen nanodeeltjes vast met koperen contactjes worden verbonden. De nanodeeltjes worden kortstondig gesinterd, waardoor een massief koperen verbinding ontstaat die altijd een goede geleiding biedt.

Samenwerking

IBM heeft de nieuwe techniek ontwikkeld in samenwerking met Intrinsiq Materials, SINTEF en de Technische Universiteit van Chemnitz. De onderzoekers hebben met succes een groot probleem weten te omzeilen, namelijk het zeer hoge smeltpunt van koper. Dat metaal wordt pas bij een temperatuur van 1085 graden Celsius vloeibaar en dat betekent de doodsteek voor een chip. Door gebruik te maken van koperen nanodeeltjes, die als het ware zelf samenklonteren, kan de verbinding worden gefixeerd met een temperatuur van 150 graden Celsius. Dat ligt in de buurt van de temperatuur die bij solderen wordt gebruikt.

Speciale pasta

De koperen deeltjes worden aangebracht in de vorm van een speciale pasta, die als een uniforme laag over de contacten wordt gestreken. Dit proces lijkt heel veel op het dippen van een chip in een plas vloeibaar tin, maar dan zonder de hoge temperatuur. Een korte hittestoot, nadat de contacten op lijn zijn gezet, zorgt voor een rotsvaste verbinding.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in