Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw orgaan komt straks uit 3D-printer in het lichaam

William Warren, vice-president van de VaxDesign Campus van het bedrijf, deelde zijn overtuiging deze week op de Rapid 3D Printing Conference. 'In vivo' printen van weefsel biedt tevens de mogelijkheid de minst ingrijpende vorm van opereren te gebruiken. Het weefsel groeit daarbij in zijn natuurlijke omgeving, wat beter is voor de kwaliteit.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het duurt nog wel even voor het zover is. Wel 20 jaar, verwacht Warren. Eerst richten we ons op het laaghangend fruit wat met 3D bioprinting kan worden bereikt, zegt hij in Computerworld. Zijn afdeling maakt snelle vorderingen bij het gebruik van het 3D-printen op natuurlijke materialen. De levende menselijke onderdelen die nu al wel met een 3D-printer worden gemaakt - zoals oren, neuzen - ontstaan door menselijke cellen te laten groeien op een afbreekbaar kunstsubstraat dat eerst met een 3D-printer in de juiste vorm is gecreëerd. De afdeling van Warren is er al in geslaagd natuurlijke weefsels - zoals collageen en fibrinogeen - van verschillende dikten in een bepaalde vorm te 'printen', waar dan vervolgens cellen omheen groeien.

Printen op wateroppervlak

Door deze techniek te verfijnen verwacht Warren binnen 5 tot 7 jaar buiten het lichaam complete organen zoals huid, trommelvliezen, netvliezen en botten als 'bioprints' te kunnen maken. De printtechniek is zodanig subtiel dat er materiaal op organen van dode dieren kan worden afgezet zonder deze te beschadigen. Een huzarenstukje is dat het team zelfs kan printen op een laagje water zonder de oppervlaktespanning te doorbreken.

Na vervolmaking van het bioprinten buiten het lichaam is de volgende stap het miniaturiseren van de printtechnologie, zodat deze kan worden ingebracht in het lichaam.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in