Overslaan en naar de inhoud gaan

Business buitenland: te weinig inzicht en te veel controle

Dat blijkt uit onderzoek van Exact onder 520 Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn en de ervaringen van Mandaat, een interim management bureau voor internationale managers.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Lastig te weten wat er gebeurt

Als bedrijven die internationaal actief zijn, worden gevraagd hoe goed hun inzicht is in de financiële gegevens, geeft slechts 14 procent aan volledig en real time-inzicht te hebben in alle bedrijfsonderdelen. 20 procent heeft wel gedetailleerd inzicht, maar niet real time en ruim 30 procent geeft aan het heel lastig te vinden precies te weten wat er gebeurt.

Lokale managers

De analyse van Exact en Mandaat zou ook laten zien dat internationaal succesvolle bedrijven vaak een juiste middenweg weten te vinden tussen volledig standaardiseren of de lokale werkwijzen aanhouden. Zij gaan flexibel om met het opleggen van de werkprocessen en organisatiestructuren en geven de lokale managers de nodige vrijheid. Zo krijgt de lokale manager de gelegenheid buiten de core business van het bedrijf nieuwe kansen te creëren. Dit levert vaak veel voordelen op voor de onderneming.

Voeling met de cultuur

Het vinden van het juiste lokale management is een andere uitdaging waar bedrijven die internationaal zaken doen mee te maken krijgen. Uit de analyse blijkt dat managers die de lokale gebruiken en omstandigheden kennen, maar ook voeling hebben met de cultuur op het hoofdkantoor in Nederland, vaak de beste match zijn voor Nederlandse bedrijven die internationaal ondernemen. Deze managers staan garant voor de kwaliteit die nodig is om tot effectief strategisch en operationeel management te komen. Tegelijkertijd spreken deze bruggenbouwers de taal en kennen ze de lokale normen, waarden en wetgeving.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in