Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveiliging DigiD nog steeds niet goed

De maatregelen die in 2014 voor de beveiliging van DigiD werden getroffen, hebben belangrijke beveiligingsrisico’s niet weggenomen. "Er zijn nog steeds risico’s voor aanvallen op de webomgeving van DigiD.''
Business
Shutterstock
Shutterstock

Minister Ronald Plasterk heeft wel recentelijk extra beveiligingsmaatregelen aangekondigd. De bewindsman zei woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer dat hij volgend jaar niet meer verrast wil worden door weer een negatief oordeel van de Rekenkamer. "Volgend jaar komen we de Rekenkamer een heel eind tegemoet'', beloofde hij.

Two factor authentication

Op verzoek van Kees Verhoeven van D66 komt hij over een halfjaar ook met een tussenstand van zijn aanpak. Plasterk meldde dat er intussen wordt geëxperimenteerd met enkele extra vormen van beveiliging van de gegevens van mensen die contact zoeken via DigiD. Er is een systeem met sms mogelijk. Er wordt ook gedacht aan een app die een extra password kan aanleveren en aan een speciaal apparaatje dat gegevens kan lezen.

Plasterk meldde in het debat ook dat dat 34 gemeenten elkaar opzoeken om te komen tot een uniforme kernwebsite, iets waar verschillende Kamerleden op hamerden. De gemeenten doen dat via Dimpact, een landelijk samenwerkingsverband van gemeenten. De minister vindt het ook niet nodig dat alle gemeenten op eigen houtje het wiel uitvinden, met alle kosten en risico's van dien.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in