Overslaan en naar de inhoud gaan

Uber-chauffeur in België veroordeeld

Vorig jaar besliste een rechter dat Uber, een app waarmee particulieren autoritjes aanbieden, geen ritten meer mocht aanbieden in Brussel. Daarop werden auto's van Uber-chaffeurs in beslag genomen en moest eind maart de eerste chauffeur voor de rechter verschijnen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Betaald vervoer

De rechter ging niet mee in het argument van de verdediging dat het ging om een overeenkomst tussen de chauffeur en de gebruiker van de app. Er was volgens de politierechter sprake van betaald personenvervoer en niet van autodelen. "Om van autodelen te spreken, moet er sprake zijn van eenzelfde traject dat samen wordt afgelegd en mag er geen sprake zijn van betaling", aldus de rechter. "Uber voldoet niet aan die twee criteria." De dienst is volgens de rechter een taxidienst en dus moeten de chauffeurs voldoen aan de taxiregels.

Voorwaardelijk

De man kreeg nog geen straf opgelegd, maar als hij opnieuw de fout ingaat moet een rechter zich opnieuw over de zaak buigen en kan hij alsnog een straf krijgen (zogeheten opschorting van straf). Wel werd zijn auto verbeurdverklaard.

Meer rechtszaken

De komende weken zullen meer Uber-chauffeurs voor de rechter in België moeten verschijnen. In veel landen ligt de taxiapp Uber onder vuur. Ook in Nederland is de dienst verboden en zijn er al chauffeurs veroordeeld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in