Overslaan en naar de inhoud gaan

NSA onderschept gesprekken rechtstreeks

Om de aard van een gesprek te weten te komen gebruikt de NSA geavanceerde algoritmen die vrijwel in realtime een ruwe transcriptie maken van een gesprek. Binnen de organisatie wordt de techniek al gekscherend aangeduid als 'Google for Voice'.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Frappante voorbeelden

In het document van Snowden staan frappante voorbeelden van gesprekken die op deze manier zijn onderschept. Bijvoorbeeld uit oorlogsgebieden zoals Irak, Afghanistan en zelfs Zuid-Amerika. De NSA is in staat om heel veel gesprekken tegelijk te analyseren en daar de fragmenten die voor de dienst van belang zijn uit te pikken.

Geheim

Nergens blijkt dat de NSA dit werk doet met goedkeuring van bovenaf. Volgens The Intercept weet het Congres zelfs helemaal niet dat dit soort praktijken worden uitgevoerd. Experts vragen zich af hoe deze techniek verder gebruikt gaat worden. Jennifer Granick, die werkzaam is als director civil liberties van het Stanford Center for Internet and Society, ziet het somber in. Zij zegt: "Als je zo'n techniek hebt, kun je alles afluisteren waar je maar je elektronische oren op kunt leggen. Ze zouden alle telefoongesprekken van alle Amerikanen op die manier kunnen behandelen."

Darpa

Het Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) startte al in de jaren 70 van de vorige eeuw programma's om gesproken woord om te zetten naar leesbare tekst. Dat leidde tot een aantal Speech-to-Text systemen, die weliswaar langzaam waren maar het gesproken woord toch konden omzetten in ascii.

Realtime omzetting mogelijk

Toch blijkt al, uit een Snowden-document uit 2008, dat realtime omzetting mogelijk is. Het document noemt 6 talen waarin de techniek werkt, namelijk Engels, Arabisch, Chinees, Russisch, Spaans en Farsi. Die laatste is de officiële taal van Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan en het wordt ook door miljoenen mensen in Oezbekistan gesproken. Waar gewone gebruikers het moeten doen met een pc, een server of zelfs een mainframe, schijnt de NSA de beschikking te hebben over een zer grote supercomputer. Dergelijke rekenkracht kan ervoor zorgen dat een haast ongelimiteerd aantal gesprekken kan worden onderschept en omgezet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in