Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie: 'bewaarplicht telecomdata moet terug'

De kortgedingrechter bepaalde in maart dat aanbieders van telefoon- en internetdiensten niet langer verplicht zijn om alle verkeers- en locatiegegevens van gebruikers op te slaan. Volgens Van Berkel en Ekelmans heeft dat besluit ingrijpende gevolgen. "In de liquidatiezaken worden we geconfronteerd met zwijgende verdachten die er alles aan doen om buiten het zicht van de politie te blijven. Dan zijn communicatiedata voor de opsporing cruciaal."
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Cruciaal belang van data

Zo was het vonnis in de zaak van Benaouf A., vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de liquidatie van Najeb Bouhbouh in Antwerpen, grotendeels gestoeld op mast- en telecomgegevens. Ook gegevens van camera's die autolocaties bepalen en internetverkeer over bijvoorbeeld de huur van vluchtauto's speelden een belangrijke rol. "Zonder zulke data wordt het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, het netwerk van deze verdachten in kaart te brengen", aldus Van Berkel.

Moeilijke opsporing

Het hiaat kwam onder meer eind 2014 aan de oppervlakte. Toen werd een verdachte opgepakt wegens bezit van verdovende middelen, maar hij bleek ook gelinkt aan een liquidatiezaak. "Zijn telefoongegevens kunnen wij nu niet opvragen." Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt inmiddels aan een nieuw voorstel om alsnog een bewaarplicht te introduceren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in