Overslaan en naar de inhoud gaan

'Computer benut z'n geheugen niet echt handig'

Dat blijkt uit onderzoek dat Holger Pirk uitvoerde bij Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Pirk keek daarbij met name naar de wijze waarop computers intern omgaan met relationele data.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Hij vond daarbij dat bij de routering en allocatie van dergelijke data onvoldoende wordt gekeken naar mogelijke verbanden tussen specifieke eigenschappen van de geheugencomponenten (zoals snel & klein versus langzaam & groot) en verschillen in toegang tot data (opeenvolgend versus random). Hij ontwikkelde strategieën om de asymmetriën in datamanagementapplicaties en in de componenten van het geheugen te identificeren en te matchen. Deze strategieën kunnen uiteindelijk worden toegepast om de prestaties van hardwaresystemen te verbeteren, verwacht hij.

Daarnaast richt Pirk zich op de samenhang tussen data-opslag en queryverwerking. Gebaseerd op just-in-time-compilatie als queryprocessingmodel ontwikkelde hij een nieuw verwerkingsmodel dat efficiënt gebruik maakt van de asymmetrie in de onderliggende data en de componenten van het geheugen.

Volgens het CWI levert Pirks onderzoek een belangrijke bijdrage aan nieuwe oplossingen voor een snellere verwerking en analyse van grote datasets. Pirk verdedigt zijn proefschrift "Waste not, want not!`- Managing Relational data in Asymmetric Memories” op 1 mei 2015 aan de Universiteit van Amsterdam. Promotoren zijn Prof.dr. Martin Kersten en Prof. Dr. Stefan Manegold.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in