Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid lapt opnieuw 1,7 miljoen voor XP

De overheid heeft een nieuw contract gesloten met Microsoft voor een verlenging van de ondersteuning voor computers die nog onder het verouderde Windows XP draaien. De rekening loopt fors op.
Windows XP Professional
© Microsoft
Microsoft

Het gaat nog om zo'n 5000 computers met Windows XP die nog steeds nodig zijn voor cruciale processen, meldde het Radio 1 Journaal vanmorgen. De overheid betaalt voor een half jaar extra ondersteuning 1,7 miljoen euro. Omgerekend is dat 340 euro per computer.

Bij de vorige verlenging - nadat Microsoft op 8 april 2014 de reguliere ondersteuning staakte - werd voor een jaar ondersteuning nog omgerekend 75 euro per computer betaald. Het kabinet stelde destijds dat de migratieklus zeker begin 2015 zou zijn afgerond. Dat blijkt dus niet uitgekomen. De Voedsel en Waren Autoriteit bijvoorbeeld heeft nog een systeem nodig voor de export van bloemen dat niet met een moderner besturingssysteem overweg kan. Er is een nieuw systeem maar dat moet nog eerst intensief worden getest. Wanneer dat systeem faalt is export van bloemen onmogelijk en verliest het Nederlands bedrijfsleven per dag grote sommen geld.

Kerncentrale stikt van de XP-computers

Het probleem in Nederland valt in het niet bij de XP-legacy in sommige andere landen. De exploitant van Japanse kerncentrales TEPCO blijkt nog altijd zo'n 48.000 aan het internet verbonden XP-computers in gebruik te hebben, meldt The Register. TEPCO heeft de opwaardering bewust uitgesteld. In 2014 stuurde het bedrijf een persbericht uit dat het vanwege besparingen de vernieuwing van systemen uitstelde tot uiterlijk 2019.

TEPCO is onder meer verantwoordelijk voor de Fukushima reactor die door een tsunami in 2011 tot een kernramp aanleiding gaf. De overheid heeft TEPCO nu gesommeerd de XP-computers binnen afzienbare termijn te vervangen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in