Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN verkoopt Belgische tak aan Telenet

Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgestoten. Eerder werd al de Duitse aanbieder van mobiele telefonie E-Plus verkocht aan Telefónica Deutschland. Door zich alleen nog te richten op de binnenlandse markt wil topman Eelco Blok na een aantal magere jaren de resultaten verbeteren.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

KPN deed in 2012 ook al een poging om Base te verkopen, maar die liep spaak omdat geen enkele partij bereid bleek een acceptabele prijs op tafel te leggen. Sindsdien is het fusie- en overnameklimaat sterk verbeterd, met name in de telecomsector.

Verschillende gegadigden

De afgelopen weken tekende zich een overnamestrijd rond Base af met meerdere gegadigden. Winnaar Telenet is een dochterbedrijf van Liberty Global, het telecomimperium van de Amerikaanse miljardair John Malone dat ook eigenaar is van onder meer de Nederlandse kabelmaatschappij Ziggo.

De opbrengst van de transactie komt volgens KPN de aandeelhouders ten goede, maar op welke manier is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het bedrijf kon desgevraagd geen nadere toelichting geven.

De aandeelhouders zijn de laatste jaren bepaald niet verwend met dividend en hebben bovendien hun belang zien verwateren door een grote aandelenuitgifte twee jaar geleden. Aan de andere kant kan KPN er volgens analisten ook voor kiezen met een overname zijn positie in Nederland te versterken.

Wanneer de verkoop kan worden afgerond, is volgens KPN nog niet duidelijk. Eerst moeten de mededingingsautoriteiten toestemming geven." Wij hebben er wel vertrouwen in dat die er komt'', aldus de zegsman.

Concurrentieverhoudingen in het geding

Kind van de rekening is Mobistar. Dat belbedrijf verhuurt netwerkruimte aan Telenet, dat geen eigen zendmasten heeft. Maar het dreigt die bron van inkomsten te verliezen omdat Base wel een eigen netwerk heeft in België. Het aandeel Mobistar ging op de beurs in Brussel dan ook fors onderuit.

Topman Jean Marc Harion van Mobistar riep toezichthouders op de gevolgen voor de concurrentie grondig te onderzoeken. Hij kreeg bijval van telecomminister Alexander De Croo, die wees op de belangrijke rol die Base speelt als uitdager op de Belgische belmarkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in