Overslaan en naar de inhoud gaan

Kort JavaScript laat CPU-cache alles verklappen wat je online doet

Alles wat nodig is voor een succesvolle aanval is een redelijk moderne processor, zoals de Intel Core i7 en een browser die geschikt is voor HTML5, meldt The Register. De aanval kan worden opgezet via een webgebaseerd advertentienetwerk waarmee kan worden gemanipuleerd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De truc die het script toepast is dat het nagaat hoe veel tijd er zit tussen de activiteit van de gebruiker en het ophalen van data uit de cache. Wanneer die tijd erg kort is - korter dan andere opvragingen - zit de data in de L3 (last level) cache. Vervolgens kan de aanvaller een correlatie leggen tussen het patroon van de L3-cache en de toetsaanslagen en muisacties. Die kunnen vervolgens worden nagespeeld.

Volgens de onderzoekers Yossef Oren, Vasileios Kemerlis, Simha Sethumadhavan en Angelos Keromytis van Columbia University is de aanval een heel goedkope methode die makkelijk kan worden toegepast door digitale kruimeldieven. Er is weinig voor nodig. De browserleveranciers zijn op de hoogte gesteld zodat zij hun software kunnen aanpassen , maar daar hebben de onderzoekers nog niets van vernomen.

Sniffer werkt ook op afstand

Computers met AMD-chips zijn veilig. De architectuur van die cache is zodanig dat deze methode niet werkt.

Volgens de onderzoekers laat dit type aanval zich makkelijk opschalen zodat op afstand miljoenen pc's op de korrel kunnen worden genomen. Andere sniffer-achtige toepassingen vereisen vaak dat de aanvallers zich in de buurt van de aan te vallen pc bevinden.

De vier beschrijven hun methode in een paper genaamd The Spy in the sandbox - Practical Attacks in JavaScript (pdf). De code van de exploit geven ze pas vrij wanneer alle kwetsbare browsers zijn gepatched.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in