Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze apps jagen je op kosten als je op vakantie bent

Het is vooral oppassen met apps die beeld of geluid downloaden. Internetbellen via Skype kost bijvoorbeeld 180 megabyte per uur. Bij Youtube tikt de teller door met 4 megabyte per minuut. En bij een streaming audiodienst gaat het al snel om 1 megabyte per minuut. Ook je de weg laten wijzen door Google Maps loopt nog aardig in de megabytes: bij een uur navigatie download je 10 tot 12 megabyte aan data.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Een gemiddelde website bezoeken kost ook al gauw 1 megabyte, en meer als er veel foto's op staan.

Jorma de Ronde heeft typisch gebruik omgerekend naar de kosten die dat uitlokt. Wie bijvoorbeeld 1 uur per dag naar Spotify luistert, krijgt daarvoor na 3 weken Frankrijk een rekening van 151 euro. Buiten Europa gaat de teller nog veel harder. Een week lang 1 uur per dag Spotify luisteren in New York resulteert bij thuiskomst in een rekening van 1050 euro. Iedere dag een filmpje van 5 minuten bekijken op Youtube kost na 3 weken Frankrijk 126 euro, en na 1 week New York 875 euro. Twee maal per dag Facebook checken kost na 3 weken Frankrijk 5 euro, maar na 1 week New York al 35 euro. 2 uur per week navigeren met Google maps resulteert na een vakantie van 3 weken in Frankrijk in een rekening van 14,50 euro; na een week New York ben je daarvoor 100 euro verder. Wat de rekening verder kan opstuwen is, dat veel apps automatisch data downloaden. Whatsapp staat bijvoorbeeld altijd aan, net als e-mail en Facebook, Twitter en andere sociale media; dat leidt tot voortdurend dataverkeer. Dat kun je soms wel, maar soms ook niet uitzetten.

Kosten zijn te drukken

Er zijn verschillende methoden om de kosten te drukken. Wie echt geen vervelende verrassingen wil, kan mobiel internet in het buitenland het beste helemaal uitschakelen. Daarvoor moet je bij instellingen/mobiele netwerken zorgen dat Gegevens-/Dataroaming niet aangevinkt staat (danwel gekozen wordt voor de optie niet toestaan). Je e-mail en sociale media kun je dan checken wanneer je toegang hebt tot een wifi-netwerk - een faciliteit die veel hotels, maar ook andere gelegenheden, tegenwoordig gratis aanbieden.

Als je onderweg toch af en toe internet nodig hebt zonder dat wifi beschikbaar is, kun je dataroaming zolang dat nodig is even aanzetten. Apps als Youtube, Skype en Spotify kun je daarbij dan beter wel mijden. De kosten zijn ook in de hand te houden door voor een buitenlandbundel van je mobiele provider te kiezen. In de regel waarschuwt deze wanneer het einde van je bundel in zicht is, en wanneer je de limiet verbruikt hebt. Prijzen en voorwaarden lopen tussen de aanbieders nogal uiteen en zijn daardoor lastig te vergelijken, maar ze zorgen er wel voor dat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Een interessant alternatief kan ook zijn om in het buitenland een prepaid-kaart aan te schaffen. Daarvoor moet je van tevoren wel wat huiswerk doen; de meeste reisgidsen zullen daarvoor interessante aanbieders melden. Nadeel is dan wel dat je niet onder je eigen nummer te bellen bent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in