Overslaan en naar de inhoud gaan

VS frustreren bouw snelste supercomputer

China voert al jaren de ranglijst van snelste supercomputers aan. Bij de laatste evaluatie werd een theoretisch maximaal haalbare prestatiepiek van 54,9 petaflops berekend. Met de aanpassing die de Chinese Academy of Sciences op het oog heeft voor dit jaar zou de capaciteit bijna verdubbelen naar 100 petaflops. Daarvoor zijn wel Intel Xeon-chips nodig.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Amerikaanse regering heeft Intel echter verboden die te leveren omdat de Tianhe-2 gebruikt zou zijn voor het het doen van berekeningen aan 'nuclear explosive activities'.

Volgens Zhang Yunquan, hoogleraar aan het Institute of Software van de Chinese Academy of Sciences, ligt de werkelijke reden dat de chipleveranties zijn geblokkeerd, anders: "Ik denk dat de VS niet willen dat de Tianhe-2 de 100 petaflops bereikt." De Chinese organisatie is niet de enige die zijn supercomputer over de 100 petaflops-barrière wil tillen. De Chinese Academy of Sciences is echter het verst met de plannen en lijkt als enige in staat dit jaar de aanpassing af te kunnen ronden, mits de organisatie over de Xeon-chips kan beschikken. De anderen komen op zijn vroegst in 2017 met een dergelijke snelle machine, zegt een Amerikaanse supercomputerexpert tegen Computerworld.

China gaat zijn eigen weg

De weigering van de VS leidt er hoogstwaarschijnlijk toe dat China doorgaat met het ontwikkelen van eigen supercomputerchips. Zang zegt graag met de VS te willen samenwerken maar zich nu gedwongen voelt zelf stappen te zetten. In 2011 produceerde China al de Shenwei 1600-chips voor gebruik in de Sunway BlueLight-supercomputer. Destijds bereikte deze computer de 13e plaats in de supercomputerranglijst met een capaciteit van 0,79 petaflops.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in