Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie ziet taxidienst Uber als verdachte

Het is de eerste keer dat een strafrechter zich heeft uitgesproken over het aanbieden van de illegale taxiritjes door de particuliere chauffeurs. "We gaan een opsporingsonderzoek beginnen om door gegevensverzameling vast te stellen dat Uber zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer", liet het OM weten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Strafblad

De drie snorders van Uberpop kregen van de rechter een boete opgelegd omdat ze personen vervoerden zonder vergunning. Ze kregen van het OM eerder al een boete opgelegd van 1500 euro, maar die weigerden ze te betalen. Daarop werd de zaak naar de rechter gebracht, die de mannen een even hoge boete oplegde. De drie chauffeurs mogen het bedrag in tien termijnen betalen. Door de veroordeling hebben ze nu ook een strafblad. De drie mannen werden op heterdaad betrapt doordat medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport zich voordeden als klant en via de taxi-app Uberpop een ritje boekten. Een vierde chauffeur die ook op deze manier werd gesnapt, moet later voor de rechter komen.

Frustratie

In Amsterdam zijn de afgelopen tijd 23 chauffeurs gepakt omdat ze werkten voor Uberpop. Via deze app bieden ze taxiritten aan in hun eigen auto. Dit leidt tot grote frustratie bij reguliere taxichauffeurs die aan allerlei eisen moeten voldoen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaarde Uberpop eind vorig jaar illegaal. Tot ergernis van de taxiwereld rijden er nog steeds illegale Uberpop-chauffeurs in de grote steden. Taxi Centrale Amsterdam (TCA) en de branchevereniging KNV Taxi hebben in februari aangifte gedaan tegen de taxidienst.

Inval gedaan

De inspectie deed enkele weken geleden een inval in het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam om administratie over Uberpop in te zien. Daarbij werd een medewerker aangehouden omdat hij geen informatie wilde afgeven. Het OM heeft nog geen besluit genomen over eventuele vervolging van die medewerker.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in