Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse leger krijgt IPv6-project niet van de grond

Het Amerikaanse leger begon al vroeg met oriëntatie op en voorbereiding van de overstap op IPv6. Niet omdat het een tekort aan IPv4-adressen vreesde. Als bouwer van het netwerk dat het fundament van internet werd, heeft het altijd een grote voorraad IPv4-adressen in eigen hand gehouden - zo'n 18 procent. Het waren vooral tactische en strategische overwegingen die het leger deden besluiten over te gaan op IPv6. Het zette ook toeleveranciers onder druk om ook de overstap naar IPv6 te maken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In de tussentijd is van het voornemen om zelf over te stappen tot nog toe niets terechtgekomen, constateert een kritisch rapport van de inspecteur-generaal van het ministerie, met de titel DoD Needs to Reinitiate Migration to Internet Protocol Version 6. De inspanningen werden door de verantwoordelijken niet serieus genomen, constateert het rapport. Er is te weinig geld vrijgemaakt en er is te weinig energie in gestoken.

Nadelig voor de slagkracht

Dat is een voor de gevechtskracht van het Amerikaanse leger nadelige koers, stelt het rapport. De reden dat men in 2003 interesse kreeg in IPv6 lag in de mogelijkheden om op het slagveld snel ad hoc-netwerken op te zetten waarbij alle relevante apparatuur een eigen adres kon krijgen. Daarnaast zag men in 2003 al het nut van IPv6-kennis en -capaciteiten voor een eventuele oorlog in cyberspace. Ook op dat vlak schiet het Amerikaanse leger nog te kort, terwijl potentiële tegenstanders als China op dit vlak wel veel vooruitgang hebben geboekt. De migratie is bovendien onnodig duur gemaakt door het uitstel, omdat in de tussentijd IPv4 steeds verder ingebed is geraakt in kritieke legersystemen - die nu dus allemaal omgewerkt moeten worden.

Of het leger nu wel meer werk gaat maken van IPv6 staat overigens nog te bezien. In een in het rapport opgenomen reactie die onderschreven wordt door de CIO van het ministerie van Defensie heet het, dat transitie naar IPv6 niet kosteneffectief is, en ook niet te rechtvaardigen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in