Overslaan en naar de inhoud gaan

TV5 Monde toont hoe beveiliging niet moet

De consequenties ervan - 11 tv-stations werden uitgeschakeld en verscheidene websites en socialemediakanalen werden overgenomen - suggereren een zeer geraffineerde aanval. Maar slordigheid bij de tv-zender heeft mogelijk een belangrijke rol gespeeld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Uit verslaggeving na de inbraak bleek namelijk dat gebruikersnamen en wachtwoorden bij TV5 Monde gewoon op het prikbord hangen. Tijdens een interview met het Franse nieuwsprogramma 13 Heures was bijvoorbeeld in beeld te zien dat je bij het Youtube-account komt met het wachtwoord: 'lemotdepassedeyoutube'; voor wie het Frans niet machtig is: 'hetwachtwoordvanyoutube'. Een beetje hacker zal dat als één van de eerste uitproberen. Ook blijken op pc's stickers met wachtwoorden te hangen.

Uit Rusland komt het bericht dat het wachtwoord van de servers waarop de websites van TV5 Monde al even amateuristisch zou zijn: azerty12345. Op onze toetsenborden lijkt het wellicht nog wat, maar op een Frans toetsenbord is het alsof je qwerty12345 als wachtwoord hebt gekozen. Of dat bericht waar is, is niet te achterhalen. Maar de slordigheid met wachtwoorden op de redactie alleen al zet vraagtekens bij de analyse van de directie dat TV5 Monde slachtoffer is geworden van een goed voorbereide en krachtige aanval.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in