Overslaan en naar de inhoud gaan

Roemenië spil in handel in IPv4-adressen

Azië, Europa en Latijns Amerika zijn er doorheen, en in Noord-Amerika zullen in juni de IPv4-adressen op zijn. Alleen Afrika heeft nog IPv4-adressen in voorraad. Maar veel bedrijven en instellingen stellen de migratie naar IPv6 uit. IPv4-adressen blijven gewild, en er is zelfs een levendige handel in ontstaan.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Volgens Dyn Research piekte het aantal overdrachten van adressen naar bijna 2 miljoen in november 2014. Het aantal transacties bereikte zijn voorlopige hoogtepunt in februari, met 373 overdrachten van adresblokken tussen organisaties.

Veel ongebruikte adressen in Roemenië

In die handel speelt Roemenië een belangrijke rol. Van de 1848 adresblokken die tussen 1 januari 2014 en 30 maart 2015 werden verkocht in het deel van internet dat onder beheer staat van het Europese RIPE, was een kleine 60 procent afkomstig uit Roemenië. Dat heeft alles te maken met een enorme internetboom, begin deze eeuw, in Roemenië. Jan en alleman begon daar destijds als internetserviceprovider. De markt consolideerde na verloop van tijd. De nieuwe spelers gebruikten echter veelal niet de internetadressen die de opgekochte pioniers hadden bemachtigd, maar vroegen gewoon nieuwe aan bij RIPE. Daardoor zijn relatief veel ongebruikte IPv4-adressen beschikbaar in Roemenië.

Handel in IPv4-adressen heeft inmiddels ook een impuls gegeven aan een nieuwe tak van dienstverlening: IPv4-makelaardijen. RIPE meldt momenteel de namen van 26 bedrijven die op dat terrein actief zijn. Behalve uit Roemenië zullen die hun adressen ook vaak uit Afrika proberen te halen.

Handel in IPv4-adressen heeft keerzijde

Die ontwikkeling heeft wel een keerzijde, constateert Doug Madory van Dyn Research. Routering naar adresblokken die zijn uitgegeven in een bepaalde regio kan voor problemen zorgen als die ineens in een andere regio opduiken. Het is ook de vraag of de centrale routingtable het allemaal wel aankan als IPv4-blokken in steeds kleinere stukjes opgedeeld gaan worden.

Het kopen van IPv4-adressen is ook een dure grap. De prijs per adres bewoog het afgelopen jaar tussen de 10 en de 11 euro, aldus Elvis Velea van V4Escrow, een van de IPv4-makelaardijen. Inmiddels ziet hij een beweging naar 12 dollar per adres. Bij dat soort prijzen kunnen de totaalkosten aardig oplopen. Saudi Telecom, bijvoorbeeld, kocht sinds september vorig jaar 1,5 miljoen adressen. Bij 10 dollar per adres ben je dan 15 miljoen dollar verder.

Vraag blijft natuurlijk wel waarom de kopers hun geld niet liever besteden aan de invoering van IPv6. IPv6-adressen zijn gratis en adresschaarste is bij de beschikbaarheid van 2 tot de macht 128, ofwel 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adressen niet op afzienbare termijn een issue.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in