Overslaan en naar de inhoud gaan

Software meet kwaliteit van Wikipedia-pagina's

UvA-onderzoeker Xinyi Li ontwikkelde een methode om automatisch de kwaliteit van Wikipedia-pagina's te beoordelen. Hij presenteerde zijn model tijdens de 'European Conference on Information Retrieval' in Wenen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Wikipedia is de grootste en meest geraadpleegde online encyclopedie. Artikelen kunnen door iedereen worden geschreven of aangepast. Hierdoor groeit de online encyclopedie snel. Gevolg is echter wel dat de kwaliteit van artikelen niet systematisch wordt gewaarborgd. Van alle Wikipedia-artikelen wordt slechts een klein deel handmatig op kwaliteit beoordeeld. Om de waarde van alle andere pagina's in te schatten, zijn automatische evaluatiemethodes nodig.

Auteurs maatgevend voor kwaliteit

Huidige methodes voor het automatisch beoordelen van kwaliteit zijn gebaseerd op de inhoud van het artikel. Li maakt met zijn methode, naast de inhoud, gebruik van de informatie wie heeft bijgedragen aan een artikel. De meeste artikelen worden namelijk door meerdere mensen geschreven, maar niet iedereen draagt evenveel bij. Ook blijkt dat het merendeel van de auteurs slechts over een beperkt aantal onderwerpen schrijft.

Door naast de inhoud ook de deskundigheid en het aantal bijdragen van auteurs in acht te nemen, is de methode van Li beter in staat de kwaliteit van een artikel in te schatten dan methodes die alleen naar inhoud kijken.

Li's software zou - in theorie - ingezet kunnen worden om geautomatiseerd waarschuwingen te tonen voor `lage kwaliteit.'


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in