Overslaan en naar de inhoud gaan

WRR spoort Koenders aan harder te lopen voor behoud open internet

Het internet verdient een stevige Nederlandse stellingname en een hogere prioritering in het buitenlandbeleid. Dit stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een zojuist aan minister Koenders overhandigd rapport.
BZK-minister Koenders
© RVD
RVD

Nederland moet zich in zijn buitenlandbeleid nadrukkelijker sterk maken voor het behoud van een neutraal en open internet. Dat is een logische pendant van de Nederlandse rol als belangrijk internetknooppunt en digitale poort tot Europa.

Mondiaal publieke zaak

Volgens de WRR vergt het beschermen van het internet als collectieve infrastructuur juist nu internationale aandacht, om te voorkomen dat de norm postvat dat staten vrijelijk kunnen bepalen of ze, om eigen belangen veilig te stellen, al dan niet ingrijpen in centrale protocollen en infrastructuren. Deze centrale protocollen en infrastructuren zijn de basis voor het integer en betrouwbaar functioneren van internet, en mogen daarom worden aangemerkt als mondiaal publieke zaak.

Als staten omwille van nationale belangen direct ingrijpen in die centrale protocollen en infrastructuren, heeft dat een schadelijk effect op dit mondiale publieke goed. Toch gebeurt dat steeds vaker, omwille van nationale veiligheid of economische belangen. Het internet kan daardoor kapot gaan, en het vertrouwen in de integriteit van het internet kan er door afbrokkelen.

Diplomatieke inspanning

In het rapport -- dat de titel 'De publieke kern van het internet. Naar een buitenlands internetbeleid' meekreeg -- beveelt de raad aan om het internet eigenstandig tot een speerpunt van het Nederlandse buitenlandbeleid te verheffen. Het overkoepelende belang van internetveiligheid vereist een diplomatieke inspanning die de WRR in drie aanbevelingen uitwerkt:

  • Bevorder het vastleggen van een internationale norm waarin de centrale protocollen van het internet aangemerkt worden als een neutrale zone, waarin bemoeienis omwille van eigen nationale belangen niet geoorloofd is.
  • Bevorder dat internetveiligheid, de veiligheid van het netwerk, en nationale veiligheid in relatie tot het internet op nationaal en internationaal niveau beter van elkaar worden onderscheiden en afgebakend.
  • Verbreed het werkveld voor de Nederlandse internetdiplomatie, zowel naar nieuwe coalities tussen staten als naar internetbedrijven, NGO’s en de technische gemeenschap.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in