Overslaan en naar de inhoud gaan

Vooral IT-vacatures op sociale media

Uit gegevens van Coosto blijkt dat dit jaar op sociale media 44 procent meer vacatures gedeeld zijn dan in dezelfde periode in 2014. Eind 2014 maakte Twitter al bekend dat #vacature het vaakst ‘trending topic’ was in Nederland.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Twitter domineert

Sinds 2011 zijn er in totaal ruim 11,5 miljoen vacature-gerelateerde berichten op sociale media verschenen. Twitter is het platform waar verreweg de meeste banen worden gedeeld: bijna vier miljoen in het afgelopen jaar. Maar liefst 1, 2 miljoen van die berichten gingen over IT-vacatures.

Banen in de ICT-sector worden verreweg het meest gedeeld in Nederland. Managementfuncties (670.000 maal) en sales-functies (565.000) volgen daarna. Net buiten de top-3 vallen vacatures in marketing/communicatie (468.000) en de zorg (444.000), op ruime afstand gevolgd door beroepen in de horeca, de financiële sector, recruitment/hr, (fashion) retail en de telecomsector.

Vooral IT-vacatures in Amsterdam

In bijna de helft (5,5 miljoen) van alle vacatures staat een plaatsnaam genoemd. Amsterdam is met afstand de plek waar de meeste banen te vinden zijn, gevolgd door Utrecht en Rotterdam. In de hoofdstad wordt, net als de rest van het land, vooral gevraagd naar ICT’ers.

Door een afbeelding mee te nemen in een tweet, blijken vacatures veel sneller te worden verspreid. Gemiddeld 17 procent van de vacatureberichten krijgt een retweet; wordt er een afbeelding toegevoegd dan groeit dit tot liefst 58 procent. Toch bevat momenteel slechts 1,6 procent van de vacaturetweets een afbeelding, terwijl gemiddeld in 13 procent van de gevallen op Twitter een foto bij het bericht wordt geplaatst.

IT-vacatures minder vaak geretweet

Het gebrek aan media in de vacatureberichten is een gemiste kans, vindt Rens Dietz, Marketing Manager bij Coosto: “Om personeel te vinden wordt social media ontzettend veel ingezet, maar het kan nog veel effectiever. Door een aansprekende foto toe te voegen is er meer engagement. Hier lijkt men in de ICT-branche wat van te kunnen leren. Terwijl in deze sector verreweg de meeste vacatures op sociale media staan, scoren juist marketing/communicatie- en pr-vacatures het beste wat betreft retweets.”

Toch blijven ICT-vacatures onverminderd populair, zeker in Amsterdam. Dietz: “Dankzij de interessante ontwikkelingen in IT en tientallen innovatieve start-ups die in onze hoofdstad gevestigd zijn, is Amsterdam duidelijk de plek waar het momenteel gebeurt.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in