Overslaan en naar de inhoud gaan

Open source scanner wijst op criminele hotspots

Gemanipuleerde accesspoints die vertrouwde netwerken simuleren vormen een steeds groter probleem bij het gebruik van wifi-netwerken, in de publieke ruimte maar ook bij bedrijven. Het is relatief eenvoudig een accesspoint op te zetten dat zich bekendmaakt aan gebruikers met de identificatie (SSID en BSSID en zelfs het MAC-adres) van een vertrouwd accesspoint.
cyber criminaliteit
© CC0-pixabay
CC0-pixabay

Omdat wifi-gebruikersapparatuur zo is ingesteld dat het zich automatisch aanmeldt op basisstation met het sterkste signaal, is het niet erg moeilijk om zo al het verkeer van een nietsvermoedende gebruiker af te luisteren.

Gereedschap

Mohamed Idris, een Python-ontwikkelaar, maakte EvilAP_Defender om daar een eind aan te maken, meldt IDG News Service. Het gereedschap begint met het indexeren van de netwerken in de omgeving. De gebruiker kan aangeven welke netwerken zeker deugen. Vervolgens signaleert het programma elk nieuw accesspoint dat zich probeert voor te doen als een vertrouwd accesspoint. EvilAP-Defender scant daarvoor basisstations met gelijknamige identificatie-parameters, maar die een ander wifi-kanaal gebruiken.

Tool kan zelf in de aanval gaan

Het gereedschap is in eerste instantie bedoeld voor netwerkbeheerders. Die krijgen een waarschuwing in de vorm van een e-mail en moeten dan zelf maatregelen nemen. Het gereedschap kan echter ook zo worden ingesteld dat het automatisch een DDoS-aanval opzet naar het 'rogue'-accesspoint om zo de beheerder meer tijd te geven actie te ondernemen. Het opzetten van een aanval op een accesspoint van een ander is echter wel in veel landen een strafbaar feit, waarschuwt IDG.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in