Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN maakt telefoonlijn sneller

KPN wil vaste en mobiele toepassingen zo veel mogelijk koppelen en in elkaar laten overlopen. Zo kan er dan thuis mobiel worden gebeld via de wifi-aansluiting en kunnen op de mobiele telefoon programma's worden bekeken die thuis via het tv-kastje van KPN zijn opgenomen. De hogere snelheden zijn niet direct noodzakelijk voor de toepassingen die nu worden gebruikt.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Toekomstgericht

Ze moeten er vooral voor zorgen dat het KPN-netwerk ook in de toekomst toereikend is om aan de explosieve groei van de vraag naar data te kunnen voldoen. De verbeteringen moeten KPN ook in staat stellen de concurrentie met het fusiebedrijf van UPC en Ziggo vol te houden. De kabelaars zijn samen de marktleider op het gebied van breedband in Nederland.

Opkrikken

KPN is onlangs begonnen met het opkrikken van de snelheid en de betrouwbaarheid van het internet via de telefoonlijn. Nu kan de helft van de huishoudens met een KPN-aansluiting een snelheid van minstens 100 megabit per seconde (Mbps) halen; dat moet eind volgend jaar voor 85 procent van de huizen gelden. Voor 70 procent van de huizen wordt dan op minstens 200 Mbps gemikt. Met nieuwe technologie kan de downloadsnelheid volgens het bedrijf zelfs verder omhoog, naar 400 Mbps.

Kastjes langs de stoep

De verbeteringen worden onder meer mogelijk gemaakt door de combinatie van glasvezel en het kopernetwerk die KPN kan maken. Daarbij verloopt het verkeer tot aan de verdeelstations in woonwijken via glasvezel, waarbij het laatste stukje naar de huizen via de telefoonlijn loopt. De komende tijd gaat KPN duizenden straatkastjes aanpakken om de nieuwe technologie te installeren. KPN verwacht zijn marktaandeel op het gebied van breedband dankzij de innovaties weer te kunnen laten groeien. Daarbij wordt op ,,langere termijn'' gemikt op een aandeel van 45 procent, zei KPN-bestuurder Joost Farwerck. Nu bedient KPN ongeveer 40 procent van die markt. Dat aandeel nam de afgelopen jaren af, maar vorig kwartaal vertoonde het klantenbestand een duidelijke groei.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in