Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook schendt continu Europese wetten

Dit is de uitkomst van een onderzoek dat is gehouden door het Intersciplinary Centre for Law en ICT (ICRI), een onderdeel van de KU Leuven. Eind vorig jaar kondigde Facebook aan, dat het zijn reglementen zou veranderen. Het Belgische Privacy Comité hield dat goed in de gaten en gafhet ICRI opdracht om te kijken wat er nu precies ging veranderen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Iedereen wordt gevolgd

Het ICRI komt tot de conclusie dat Facebook wetten en regels aan zijn laars lapt. Iedereen wordt gevolgd, of het nu gat om abonnees van Facebook met een open instelling, abonnees die expliciet tracking hebben uitgezet of zelfs mensen die helemaal geen lid zijn van Facebook. Iedereen die op een Facebook-pagina terecht komt, is vogelvrij, zo lijkt het.

Te ingewikkeld

Niet alleen laat Facebook zich niets aan wetten gelegen liggen, de organisatie maakt het zijn gebruikers ook niet makkelijk om de juiste privacy-instelling te kiezen. "Zo hebben ze een ingewikkelde boomstructuur opgezet, met zaken als “Privacy”, “Apps”, “Adds”, “Followers”, etcetera, waar de gebruiker zijn weg moet zien te vinden", stelt het ICRI./

Rapport

Het ICRI heeft een uitgebreid rapport (PDF) opgesteld, waarin het doen en laten van Facebook wordt beschreven. Op basis van dat rapport zal worden bekeken of er maatregelen genomen moeten worden. België werkt daarbij samen met Nederland en Duitsland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in