Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartphone nooit meer leeg, dankzij wifi en Bluetooth

Ossia heeft een techniek ontwikkeld om gericht energie af te leveren via wifi en Bluetooth. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de antennes die daarvoor al ingebouwd zijn in draagbare apparaten; er is dus geen noodzaak om aparte spoeltjes in te bouwen in draagbare apparaten om draadloos opladen mogelijk te maken. Zeker voor smartphones is dat een voordeel.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Fabrikanten zouden zelfs nog meer ruimtewinst kunnen boeken door de oplaadbare batterijen in hun mobieltjes en tablets kleiner te maken - de apparaten worden immers voortdurend opgeladen.

De techniek is al sinds 2008 - na een toevallige ontdekking - in ontwikkeling en werd vorig jaar door Ossia wereldkundig gemaakt. Nu heeft het ook de mobiele chipset op de markt gebracht die fabrikanten moeten inbouwen in hun apparatuur om energie te kunnen 'tanken' via de bestaande wifi- en Bluetooth-antennes. Die chipset maakt het voor het mobiele apparaat mogelijk om zich kenbaar te maken bij het laadstation dat Ossia heeft ontwikkeld. Zo'n laadstation kan energie sturen naar elk apparaat dat zich binnen een afstand van 10 meter bevindt, ook als er niet direct een zichtlijn is met dat apparaat. De energieoverdracht zou ongeveer 1 watt zijn, een derde van wat je met een USB-kabel binnenhaalt.

Voordeel van de Cota-technologie daarbij is wel, dat het niet uitmaakt hoeveel apparaten het moet laden en of de apparaten wel stationair zijn. Alle apparaten met een geschikte antenne en een Cota-chip kunnen geladen worden. Dat kan een smartphone, tablet of smartwach zijn. Maar ook bijvoorbeeld een brandmelder waarvan je nooit meer de batterij hoeft te vervangen, ligt hiermee in het verschiet. Cota is daarmee ook bruikbaar in een bedrijfssetting waarbij grote aantallen apparaten draadloos opgeladen moeten worden. Er is om de reden ook al een aan het plafond te monteren versie van het laadstation ontwikkeld.

Geen gezondheidsrisico's

Volgens Ossia heeft de techniek geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Voor het monitoren van de aanwezigheid van oplaadbare batterijen gebruikt Cota 1/10.000e van de signaalsterkte van wifi; bij de overdracht van energie wordt een signaalsterkte opgewekt die overeenkomt met die van een mobiele telefoon. Daarbij is gekozen voor een energiezuinig ontwerp; als er geen oplaadbare apparaten in de buurt zijn, gaat het laadstation in slaapstand.

Nog wel onduidelijk is, hoe groot het energieverlies is bij de omzetting van stroom in het laadstation naar wifi-signalen. Ook is onduidelijk of gebruik van de techniek negatieve effecten heeft op de sterkte van het signaal in het vaak overbezette wifi-spectrum. En het is ook de vraag, hoe snel Cota daadwerkelijk op de markt komt, en of Ossia al contracten heeft met producenten van mobiele apparatuur. Betaalbaar belooft het wel te worden. Vorig jaar zei directeur van Ossia, dat een consumentenversie van het laadstation rond de 100 dollar zou gaan kosten.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in