Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse waakhond: 'Google did evil'

Dat meldt de Wall Street Journal na analyse van documenten die het met een beroep op de Amerikaanse wet openbaarheid van bestuur heeft kunnen doornemen. De FTC besloot destijds op grond van de conclusies geen antitrust-zaak te beginnen. Maar het scheelde niet veel, is de suggestie die de stukken nu wekken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De staf van de FTC kwam tot de conclusie dat Google wel degelijk de belangen van consumenten heeft geschaad en dat zijn gedrag ook schadelijk was voor de innovatie op het gebied van zoekmachines en online adverteren. Google gaf wel degelijk eigen producten en aanbiedingen een prominentere plaats in zoekresultaten dan die van concurrenten.

Veelal werd standaard een eigen dienst bovenaan de zoekresultaten geplaatst zodra een zoekopdracht resulteerde in een link naar een vergelijkingssite, een reissite als TripAdvisor of een gids met lokale informatie zoals Yelp of CitySearch. Google haalde bijvoorbeeld ook ongevraagd informatie over producten van Amazons website, en gebruikte Amazons productrangorde om te bepalen hoe het producten zou tonen in Google Product Search.

FTC durfde Google niet te dagen

Uiteindelijk durfde de FTC het niet aan om een rechtszaak te beginnen, omdat Google zou kunnen aanvoeren dat er nog wel degelijk sprake was van innovatie en concurrentie in de zoekmachinemarkt. Maar de bevindingen laten wel zien dat het door Google in het verleden gelanceerde bedrijfsmotto 'Do no evil' op een merkwaardige definitie van het begrip 'evil' gebaseerd moet zijn geweest.

Rechtszaak kan alsnog

Google is nog niet helemaal verlost van de dreiging van een rechtszaak wegens overtreding van de mededingingsregels. De Europese Commissie kauwt nog steeds op de noodzaak van zo'n procedure. Het risico hier is iets groter. In de VS is een antitrustprocedure alleen mogelijk als aantoonbaar de belangen van consumenten zijn geschaad. In Europa kan dat ook wanneer alleen aangetoond kan worden dat andere bedrijven slachtoffer zijn geworden van misbruik van de marktmacht door een concurrent. Gezien de lange tijd dat de EC nu al nadenkt over zo'n procedure, is het echter kennelijk ook in Europa lastig de bewijsvoering rond te krijgen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in