Overslaan en naar de inhoud gaan

Ultradunne MacBook bevat veel innovatie

Apple heeft de MacBook op alle fronten fors onder handen genomen, waarbij het bedrijf flink van de gebaande paden is afgeweken. De computer die naast de MacBook Pro en de MacBook Air in de lijn blijft, heeft nu een scherm van 12 inch, weegt ongeveer een kilo en meet op zijn dikste punt slechts 13,1 mm.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Apple heeft gekozen voor een heel nieuw ontwerp van het toetsenbord dat niet langer gebruik maakt van het 'scissors-mechanisme' maar van een nieuw 'butterfly-mechanisme'. Dat maakt de toetsbediening volgens Apple 4 maal zo precies en het toetsenbord 40 procent dunner. Elke toets heeft nu zijn eigen LED voor achtergrondverlichting.
butterfly mechanismOok het trackpad is vernieuwd en is nu ook gevoelig voor hoe stevig het oppervlak wordt ingedrukt. Bij het bekijken van een video bijvoorbeeld betekent dat bij harder drukken op de 'Force Touch'-trackpad, dat de video sneller afspeelt.

De behuizing is geheel van metaal. Het scherm heeft een resolutie van 2340 x 1440 pixels ofwel een totaal van 3,3 miljoen pixels. Door de positie van subpixels te veranderen, kan het licht makkelijker door het scherm komen, wat een energie-efficiencyverbetering van 30 procent oplevert. De processor is een Intel Core M die standaard op 1,3 GHz loopt maar op piekmomenten naar de 2,9 GHz kan worden opgejaagd. Met deze aanpassingen is het energieverbruik tot 5 watt teruggebracht.

Energiezuinigheid werpt vruchten af

De accu's hebben daarentegen meer ruimte gekregen. Apple heeft de omvang van het moederbord met maar liefst 67 procent weten terug te brengen ten opzichte van de 11 inch-voorganger. Het ontwerp is zo dat er geen ventilator meer nodig is, wat ruimte en energie scheelt. De accu's zijn daardoor voldoende om de computer bijvoorbeeld 9 uur onafgebroken te gebruiken voor webbrowsen. Bij het bekijken van iTunes-video's is er zelfs genoeg energie voor onafgebroken gebruik gedurende 10 uur.

De accu's zelf zijn ook onder handen genomen. In plaats van de klassieke rechthoekige blokken bestaan ze nu uit verschillende plakken met afgeronde hoeken die elkaar overlappen. Zo kon optimaal van de beschikbare ruimte gebruik gemaakt worden. De computer is voorzien van slechts twee uitgangen, een hoofdtelefoonaansluiting en een USB-C-type poort die de accu van stroom kan voorzien en als aansluiting dient voor een externe monitor en andere randapparatuur.

De MacBook is vanaf 10 april te krijgen in drie kleuren: zilver, space gray en goud. De prijs bedraagt 1299 dollar. Voor 1599 dollar is er nog een variant met een snellere processor en een dubbele hoeveelheid geheugen.

Ook de Mac Book Air en MacBook Pro opgefrist

De MacBook Air die vanaf morgen in de winkel te vinden zijn, hebben een Intel Broadwell Core i5 of i7 ingebouwd. De MacBook Pro krijgt net als de nieuwe MacBook een Force Touch-trackpad

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in