Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook UPC en Ziggo stoppen met opslaan gegevens

Ziggo en UPC – sinds vorig jaar onderdeel van Ziggo - zeggen met onmiddellijke ingang te stoppen met het opslaan van gegevens in het kader van de wettelijke bewaarplicht na de rechterlijke uitspraak van gisteren. De kabelaars onderzoeken nog wat ze moeten doen met reeds verzamelde gegevens. Voorlopig worden die gegevens nog bewaard. Datzelfde zeiden KPN en Vodafone gisteren.
Business
Shutterstock
Shutterstock


T-Mobile meldt op zijn forum zowel te stoppen met het bewaren van nieuwe gegevens als het verstrekken van oude gegevens aan de overheid. “Wij moesten dit doen in het kader van terrorismebestrijding en opsporing, of we dat nu leuk vonden of niet.” T-Mobile houdt nu alleen nog gegevens bij die nodig zijn voor eigen bedrijfsdoeleinden. “Zo houden wij nog steeds bij wanneer en hoe lang iemand belt, dit is namelijk noodzakelijk voor het maken van kloppende facturen.”

Te weinig controle op toegang

Een voorzieningenrechter in Den Haag bepaalde gisteren dat de bewaarplicht in strijd is met fundamentele privacyrechten, omdat er te weinig controle is op de toegang tot opgeslagen gegevens.

Nieuwe bewaarplicht

De overheid wil niet alleen in hoger beroep, maar wil ook een nieuwe bewaarplicht invoeren die meer rekening houdt met privacy. VVD en D66 willen een nieuwe bewaarplicht instellen die strengere waarborgen kent. GroenLinks komt juist met een initiatiefwetsvoorstel om zo snel mogelijk de bewaarplicht van telefoon- en e-mailgegevens overboord te gooien.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in