Overslaan en naar de inhoud gaan

Wifi krijgt oppepper via mobiele net

Het idee achter Wifi boost is simpel. Alcatel combineert in die techniek het mobiele net met beschikbare wifi-verbindingen. De downloads naar het apparaat van de klant verlopen in dit concept via wifi, terwijl de in de regel van omvang veel kleinere uploads via het mobiele net gaan. De capaciteit van een wifi-verbinding stijgt volgens Alcatel-Lucent met 70 procent als die wordt ontlast van downloads; bij uploads zal de winst enkele honderden procenten zijn.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In een tweede versie van Wifi boost zal het ook mogelijk zijn het mobiele net en wifi voor downloads te combineren, waardoor de capaciteitswinst verder toeneemt.

Niet eenvoudig

Wifi boost maakt gebruik van bestaande netwerkcomponenten. Toch heeft invoering ervan wel wat voeten in de aarde. Zowel bij de aanbieder van mobiele telefonie als op de apparaten van eindgebruikers zijn aanpassingen in de software nodig. Daarnaast moeten de mobiele operators een mechanisme in het leven roepen waarmee wifi-netwerken op gereguleerde manier ingeschakeld kunnen worden bij Wifi boost. Ook de veelvoorkomende situatie dat de leverancier van mobiele telefonie een andere is dan de leverancier van de internetaansluiting kan voor complicaties zorgen. Maar Alcatel-Lucent denkt niet dat die complicaties obstakels zullen blijken te zijn.

Wifi boost is overigens niet hetzelfde als de plannen om ongebruikte delen van het spectrum waarin wifi opereert, in te zetten voor de mobiele netten. Deze ook wel als LTE-U - waarbij de U staat voor unlicensed - dan wel als Licensed Assisted Access (LAA) aangeduide technologie staat nog in de kinderschoenen, vanwege de complicaties die kunnen ontstaan wanneer mobiele netten gaan botsen met wifi-netwerken.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in