Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouders voelen zich machteloos bij cyberpesten

Goedbedoelde pogingen van ouders om hun kinderen wat privacy te geven, kunnen hen in feite juist kwetsbaarder maken voor online pesterijen en scheldpartijen. Dit blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door Kaspersky Lab en B2B International.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Slechts 19 procent van de ondervraagde ouders zegt hun kinderen te volgen op sociale medianetwerken door bijvoorbeeld bevriend met hen te zijn. Slechts 39 procent houdt toezicht op de online activiteiten van hun kinderen en maar 38 procent heeft met hun kinderen gesproken over online risico's. Dit kan volgens Kaspersky duiden op een gebrek aan vertrouwen en begrip.

Ruim de helft niet in actie na cyberpesten

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen vaak terughoudend zijn om toe te geven dat ze te maken hebben met cyberpesten. Een kwart van de ouders waarvan de kinderen online zijn lastiggevallen zegt dat het geruime tijd duurde voordat ze dit ontdekten. Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de ouders waarvan de kinderen te maken hadden met cyberpesten niet in actie kwam om het te voorkomen. De emotionele impact van cyberpesten op de lange termijn kan rampzalig zijn voor jongeren. Het is dus van belang dat ouders ervan op de hoogte zijn, zodat ze ertegen kunnen optreden.

Psychologische schade vaak enorm

“Internet levert veel voordelen op, maar helaas stelt het bepaalde mensen ook in staat om hun destructieve menselijke eigenschappen de vrije loop te geven. Cyberpesten is vandaag de dag uitgegroeid tot een wijdverbreid probleem. De psychologische schade kan voor slachtoffers enorm en langdurig zijn. Er is waarschijnlijk geen puur technologisch antwoord, maar we moeten erover praten om mensen bewust te maken van dit probleem en jongeren en hun ouders te helpen op veilige wijze gebruik te maken van alle goede dingen die internet te bieden heeft”, zei Eugene Kaspersky, voorzitter en CEO van Kaspersky Lab, tijdens een paneldiscussie op het Mobile World Congres 2015 in Barcelona.

Cyberpesten volledig voorkomen kan lastig zijn, maar er kunnen enkele eenvoudige maatregelen worden genomen om kinderen te beschermen tegen cyberpesten en de gevolgen ervan. Het toetsen van de privacy-instellingen in sociale netwerken geeft volwassenen bijvoorbeeld de mogelijkheid hun kinderen te helpen bepalen wie berichten kunnen zien en schrijven. Daarnaast zijn er instellingen voor ouderlijk toezicht in softwaretoepassingen en beveiligingsoplossingen.

Meer dan technologie

Maar er moet volgens Kaspersky verder worden gekeken dan technologie. Ouders moeten uitleggen hoe belangrijk het is om persoonlijke informatie privé te houden en online geen details te onthullen zoals adressen, telefoonnummers, schoolgegevens en creditcardnummers. Ook moeten kinderen leren nadenken over wat ze delen en met wie, en tot wie ze zich moeten wenden voor steun wanneer ze het gevoel hebben gepest te worden of anderszins in nood zijn.

Kaspersky Lab heeft een educatieve portal ingericht voor ouders met meer informatie over cyberpesten en advies over de bestrijding ervan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in