Overslaan en naar de inhoud gaan

NXP neemt Amerikaanse rivaal over

De voormalige chipdivisie van Philips wil door de overname kosten besparen en haar marktaandeel laten groeien. Aandeelhouders van Freescale krijgen 6,25 dollar per aandeel in contanten en 0,3521 aandeel NXP per aandeel Freescale. Inclusief de schuld van Freescale hangt er een prijskaartje van 16,7 miljard dollar aan de onderneming. NXP en het in het Texaanse Austin gevestigde Freescale denken de transactie in de tweede helft van het jaar af te ronden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Aandeel- en toezichthouders moeten nog wel goedkeuring geven.

Op zeven na grootste

Het samengevoegde NXP en Freescale krijgt een jaarlijkse omzet van zo'n 10 miljard dollar terwijl de bedrijfswaarde meer dan 40 miljard dollar is. Daarmee is het de op zeven na grootste chipfabrikant ter wereld. Topman Richard Clemmer van NXP wordt topman en 'president' van de nieuwe onderneming.

Freescale kwam voor het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis in private handen en werd daarna weer deels naar de beurs gebracht. Investeringsmaatschappijen Carlyle, TPG, Blackstone en Permira hebben een belang van zo'n 64 procent. Na de overname hebben de huidige aandeelhouders van Freescale een belang van circa 32 procent in de combinatie.

NXP heeft activiteiten in meer dan 25 landen en behaalde in 2014 een omzet van 5,7 miljard dollar. Ook Freescale is in meer dan 25 landen actief en realiseerde voor 4,6 miljard dollar aan opbrengsten vorig jaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in