Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer details over het 'universele Windows-platform'

Windows 10 maakt het dankzij de eenwording van de kern mogelijk om een app op ieder apparaat te draaien waar Windows op draait, stelt Kevin Gallo op het Windows-bog. En dat betekent ook echt ieder apparaat: van de smartphone tot de desktop-pc, en tot de Hololens, de Xbox, de Surface hub en apparaten zoals de Raspberry Pi 2.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Die unificatie van de Windows-kern is ingegeven door de veranderde manier waarop klanten met hun apparaat omgaan. Door de gewenning aan apps voor mobiele apparaten gaan klanten steeds meer ook van hun andere apparaten een 'mobiele ervaring' verwachten, schrijft Gallo. Het gedrag in de Windows Store illustreert dat. Waar wat klanten zochten een jaar terug nog sterk afhing van het platform waar ze op werkten, constateert Microsoft heden ten dage en sterke overlap tussen en binnen de app-categorieën waar eigenaren van smartphones, tablets, pc's en spelcomputers naar op zoek zijn.

Universele apps

Windows 10 moet ontwikkelaars van software helpen om op die trend in te spelen. Het platform maakt het mogelijk universele apps te ontwikkelen die consistent werken op en een vertrouwd gevoel geven op verschillende apparaten. Dat bereikt Microsoft onder andere met een gebruikersinterface dat zich bij opstarten van de app aanpast aan de vereisten van het apparaat in kwestie. De ontwikkelaar hoeft zich niet meer druk te maken om de omvang van het scherm of de manier waarop de interactie met de app platsvindt. Als een ontwikkelaar daar geen goede reden voor heeft, hoeft hij zelf niet naar om te kijken naar het verschil tussen aanraakschermen, muis- dan wel pengestuurde besturing en dergelijke. Windows 10 ondersteunt die allemaal, en het is simpelweg een kwestie van aangeven welke inputmethoden van toepassing zijn binnen een app.

Microsoft maakt zelf al gebruik van de mogelijkheden in de browser die het voor Windows 10 ontwikkeld. De Spartan gedoopte browser is zelf een universele app die via de Windows Store voortdurend actueel zal worden gehouden.

Verder belooft Gallo onder meer dat WIndows 10 bestaande apps en desktopapplicaties voor Windows zal blijven ondersteunen, en dat Microsoft eraan werkt om de modernisering van bestaande software naar de mogelijkheden die Windows 10 zo eenvoudig mogelijk te maken. Zijn volledige beschrijving is te lezen op het Windows-blog.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in