Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Michiel Steltman

Mijn aandacht werd deze week getrokken door het nieuws dat maar liefst 27% van de IT'ers aangeven dat hun kennis achterloopt.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Dat is consistent met de geluiden die ik hoor uit onze sector. Hosting, cloud en andere bedrijven met het as-a-service businessmodel hebben grote moeite om hun vacatures op het gebied van techniek en security in te vullen. Ik maak me zorgen om de kansen die ze hierdoor kunnen gaan missen, en het effect op innovatie en uiteindelijk de economie.

De digitale online economie groeit als kool. Aan de basis staat digitale infrastructuur. Daarin doet Nederland uitstekend mee. Nederland is verkeersknooppunt nummer 1, en onze datacenter-, hosting- en cloudsector is veel groter is dan je op grond van het BBP zou mogen verwachten. Giganten zoals Google, Microsoft, Facebook, Spotify en Netflix hebben hun op Europa gerichte diensten in Nederland geplaatst.

Nederland is uitstekend gepositioneerd als digitale gateway. IT-afnemers kunnen terecht bij de honderden Nederlandse hosting- en cloudaanbieders die leveren op basis van het as-a-service businessmodel. En bovendien is Nederland is een prima plek voor digitale startups.

Maar we kunnen die sterke positie alleen vasthouden als er voldoende aanbod is van mensen met actuele kennis van zaken. En daar wringt dus de schoen. De onderzoekers wijten de achterstand in kennis aan de hoge snelheid waarmee technologie verandert. Ik vind dat een vreemde conclusie. De hoge snelheid van verandering in de IT is toch voor niemand nieuws?

Je kunt beweren dat de werkgevers blijkbaar onvoldoende in opleiding investeren. Maar met evenveel recht kun je stellen dat IT'ers blijkbaar zelf niet genoeg doen om relevant te blijven. Als je niet mee ontwikkelt en vast blijft houden aan oude technologie, dogma’s en werkwijzen dan verlies je op den duur van de nieuwkomer. Die is, terwijl jij als excuus aanvoert dat het allemaal zo snel gaat, op zijn zolderkamer bezig met iets te verzinnen dat jouw bedrijf over een paar jaar op afstand zet en jou uiteindelijk je baan kan kosten.

Een quote van Jack Welch, de legendarische CEO van General Electric, illustreert dit mooi: “If the rate of change on the outside exceeds the rate of change on the inside, the end is near” Ik herhaal daarbij mijn punt: up to date blijven is niet vrijblijvend. We zullen als IT'ers allemaal aan de bak moeten om als individu en als bedrijf ook morgen nog mee te kunnen blijven doen in de rat race van technologische innovatie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in